Lachen is gezond!

Gepubliceerd op: 16 mei 2023 21:48

In de Bibliotheek is het in aansluiting op het beleid van de gemeente over positieve gezondheid, de maand van de vitaliteit. Met diverse workshops over gezonder, positiever leven. Zo is er gedanst voor 55+ met een docent van KunstForm Danceworks, zijn er inloopspreekuren voor mensen met een gehoor of visuele beperking en is er 22 mei een gratis lachworkshop van Maarten Vos. Behalve dat het zeer aangenaam is blijkt lachen namelijk ook heel gezond!

Het positieve effect van de lach

Als we het over gezondheid hebben of als we gezond(er) willen worden, denken we vaak aan goed eten en onder andere aan voldoende bewegen. Natuurlijk zijn deze factoren van grote invloed op ons lichaam, voeding is ten slotte onze brandstof en biedt ons de bouwstenen van onze cellen. Maar we kunnen zoveel meer voor onze gezondheid en/of ons herstel doen. Uit onderzoek van een ziekenhuis in Atlanta blijkt dat het effect van een lachkamer van grote invloed is op het herstel. Naast de psychologische voordelen, bleek na onderzoek ook dat lachen een groot aantal fysiologische voordelen had. Zo was er een duidelijke daling van de bloeddruk te zien, spierspanning verminderde en de luchtwegen functioneerden beter omdat er een verhoogde opname van zuurstof te zien was.
En misschien nog wel het krachtigste van alles: de positieve kracht van humor maakte dat mensen een goed gevoel over zichzelf kregen, wat de stress weer reduceerde.
 

Maarten Vos en de lachworkshop

Op 22 mei van geeft Maarten Vos een actieve presentatie over zijn boek De kracht van de lach. Maarten is al 18 jaar lachcoach en geeft al die jaren lachsessies. Er wordt niet om grappen gelachen. Er wordt zonder reden gelachen. Omdat lachen gezond is, goed tegen stress. En vooral, van lachen blijf je positief. In deze presentatie vertelt hij waarom hij dat is gaan doen, waarom lachen gezond is. En er zullen ook enkele oefeningen gedaan worden om kennis te maken met zijn werkwijze.
Kom je ook lachen? 22 mei in Bibliotheek IJmuiden van 11:00 – 12:00 uur. De toegang is gratis.