Blog Judith

Judith zit te lezen in de Bibliotheek

Bibliotheekadviseur Judith schrijft elke maand met veel plezier haar maandelijkse blog.

Oktober 2019 -Buitenlandse bibliotheek

Boeken en bibliotheken; ik ben er dol op. Zelfs op vakantie kan ik het niet laten om een kijkje te nemen in de plaatselijke bibliotheek daar. Nieuwe inspiratie opdoen. Sfeer proeven. Even door de boeken bladeren en kijken wat het aanbod is.

Bibliotheek op het strand
Een aantal van mijn collega’s doet het ook. Dan krijgen we weer een appje vanuit een zonovergoten land ver weg, waar bijvoorbeeld een bibliotheek op het strand is. Compleet met strandstoelen en zitzakken. Je zou er zo bij gaan zitten.

Spelletjes in de bieb

Dit jaar was ik op vakantie in een klein dorpje in de Elzas. Ook daar ben ik de bibliotheek binnengelopen. Het zag er prachtig uit: veel boeken, veel licht en een fijne sfeer. Jongeren waren er aan het gamen en er was zelfs een ruimte ingericht met allerlei bordspellen. Mijn dochter en ik hebben er een potje memory gespeeld. Zij won, trouwens.

Puzzelen

Maar er was nog meer. Op een tafel middenin de bieb lag een half afgemaakte grote puzzel van 1000 stukjes. Ik heb een tijdje op een bankje toegekeken en af en toe kwam iemand een puzzelstukje leggen. En mensen raakten er met elkaar in gesprek. Zo simpel kan het zijn: samen een puzzel maken en er ontstaat verbinding en ontmoeting. Ik houd dit idee in mijn achterhoofd. Samen met nog wat andere ideeën die ik daar heb opgedaan.

Heb je ook nog ideeën voor onze bibliotheek, al dan niet opgedaan bij andere bibliotheken? We horen het graag. Je kunt je ook opgeven voor het Biebpanel. Aanmelden kan via onze website. Ik ben benieuwd!

 

September 2019- Het potje

“Uhuhuh, mama, ik heb geplast!” De zindelijkheidstraining van dochterlief is in volle gang. Met het mooie weer ging het als vanzelf, maar nu het weer wat minder wordt, gaan we binnen aan de slag. Soms gaat het goed, maar soms ook niet, zoals nu. We staren allebei naar het plasje dat in het hoekje van de keuken ligt. Naast haar potje… “Dat geeft niet lieverd, dat kan gebeuren”, stel ik haar gerust.
Prentenboeken met thema
“Mama, heb ik al geplast? We gaan door met de zindelijkheidstraining. Dochterlief zit twee seconden op haar potje om direct op te springen en te kijken of er al een plasje in zit. Zo gaat dat al een tijdje. “Nee, lief”, zeg ik, “je moet het zelf doen en als je een geluid in je potje hoort, dan heb je geplast. “Geluid? Wat voor geluid?” Ze kijkt me vragend aan. Tja, hoe leg ik dat uit… opeens schiet me weer een boekje te binnen dat gaat over het potje en beesten die muziek maken als ze op het potje zitten. Het heet Potjesmuziek, van Guido van Genechten. Gelukkig is er nog een exemplaar te leen in de bieb. Zo fijn dat er voor elk thema wel een prentenboek in de bieb is te vinden.
We lezen het samen op de bank. Ze mag op de knopjes drukken. We horen Olie de Olifant een waterval in zijn potje uitstorten, Rafaëlla de Giraf haar winderige tonen lang aanhouden en Kobe de Haas zijn keuteltjes kort en droog in z’n potje laten vallen. Alle dieren maken samen een heus concert van hun potjesbezoek. En of het toeval is? ’s Middags geeft ze aan dat ze moet plassen en plast ze keurig netjes in het potje. Het boekje heeft indruk gemaakt, want ze vraagt me welk liedje ze heeft geplast.
Spinazie
’s Avonds tijdens het eten vertelt ze aan papa over de geluiden en de muziekjes uit het boek en dat ze op het potje heeft geplast. We eten spinazie. Ze is niet zo’n spinazie-fan, maar ik heb haar verteld dat ze er spierballen van krijgt. “Wat krijg je ook alweer van spinazie?” vraag ik haar. Ik verwacht dat ze “spierballen” gaat zeggen, maar mevrouw vertelt vol trots: “groene poep!” Had ze van papa geleerd…

Augustus 2019 - Nog één nummer te gaan..

“En de volgende is… nummer 12!!” De ene helft van de groep begon te strepen, de andere helft te balen. “BINGO!” gilden de gelukkigen als dit hét nummer was wat ze nog moesten om een volle kaart te krijgen. Elk jaar, tijdens de familieweekenden, speelden we bingo met de hele familie. Mooie herinneringen: stiekem alvast op de prijzentafel kijken en hopen dat je als eerste bingo had zodat je het mooiste prijsje kon pakken. Trots als een pauw als het lukte, diep verdriet als nét iemand je voor was… Oom Piet was de bingomeester. Met z’n zware, diepe stem kon iedereen hem altijd goed horen. Zelfs het kampeerveld achter ons kon meegenieten.
Nog steeds is de bingo hét hoogtepunt van de familiedag. Uiteraard met oom Piet aan het roer vande bingomachine. Geen bingomolen meer, maar een heus elektrisch exemplaar. De generatie na ons doet al net zo fanatiek mee.

Zomerbingo in de bieb
Ik vind het dan ook heel leuk dat we deze zomer in de bibliotheek bingo spelen. Niet met nummertjes, maar met opdrachten. Kinderen kunnen kiezen uit drie verschillende bingokaarten: één voor plaatsen waar je je boeken hebt gelezen, één voor het soort boek en één voor de verschillende manieren hoe je een boek leest. Vooral die laatste werkt me op mijn lachspieren. Eén van de opdrachten is “Kwaak na elke zin die je leest”. Ik zie het al voor me: zit je lekker in je tent, hoor je naast je een hele hoop gekwaak. Maar hé, je kunt ‘m wel afstrepen. Of, zoals één van onze leden opmerkte: “maar als ik in mijn pyjama met een baby-stem van voor naar achter zing en ik dans erbij, dan heb ik dus al bingo en mag ik een prijsje ophalen? ”Ja”, dacht ik, heel slim, jij komt er wel!”
Je kunt nog steeds meedoen met de bingo. Kom snel naar de bieb, scoor de bingokaart, lees en kom dan met je kaart terug voor een mooie prijs. En alvast een nieuwe opdracht voor op de kaart voor volgend jaar: Net zo praten als oom Piet!

Juli 2019 - Moord in de bibliotheek?!

Mijn zwangerschapsverlof is ten einde en de roze wolk waar ik de afgelopen tijd op zat is geland. Ik mag weer aan de slag. Gesprekken voeren met klanten over leuke boeken, voorleesactiviteiten bedenken voor de allerkleinsten, contact met collega’s en nieuwe ideeën bedenken; ik heb het stiekem toch wel een beetje gemist.

Een lijk in de bieb?
Op mijn eerste werkdag kreeg ik direct de schrik van mijn leven: er lag zowaar de omtrek van een lijk middenin de bieb! Wat was er gebeurd?! Een klant die een zwaar boek op z’n hoofd had gekregen? Of iemand die een vergiftigd kopje koffie had gedronken? Voordat mijn fantasie verder met mij op de loop ging werd ik uit de droom geholpen door mijn collega’s: er was een heus moorddiner gepland tijdens de Spannende Boeken Weken. Op woensdagavond 19 juni losten 15 detectives de moord op de ongenode gast op tijdens een smakelijk driegangen-diner, verzorgd door restaurant Van der Meer. De deelnemers speelden allemaal een rol, er kwam dus ook wat theater bij kijken. Ik kon er helaas niet bij zijn, maar ik heb hilarische foto’s en filmpjes voorbij zien komen. Voor herhaling vatbaar, bij de volgende editie ben ik erbij!


Spannende boeken in Vakantiebieb
Met alle roze wolk-hormonen in mijn lijf vond ik overigens het keukentrapje al spannend, laat staan het kijken of lezen van een goede detective. Ik kon ze echt niet lezen, terwijl dat doorgaans mijn favoriete genre is. Maar inmiddels ligt het eerste spannende boek op mijn nachtkastje. Of eigenlijk de eerste vijf, want ze staan op mijn tablet. De gratis Vakantiebieb-app is vanaf 1 juli weer geopend, dus volop spannende boeken die ik overal kan lezen. En dat is dan weer makkelijk als de baby een onrustig nachtje heeft!
En wie was nu de moordenaar van de ongenode gast? Dat blijft een mysterie…
 

Januari 2019 - Goede voornemens

De beste wensen voor 2019!
Dé standaardvraag die altijd gesteld wordt in deze periode is ‘heb je nog goede voornemens?’. Mijn standaardantwoord daarop is ‘nee’. Tot dit jaar. Ik verwacht binnenkort mijn tweede kindje. Cliché maar waar, maar mijn goede voornemen is om dit tweede spruitje gezond op de wereld te zetten.

Nationale Voorleesdagen
Over een paar weken ga ik met verlof. Maar eerst nog de Nationale Voorleesdagen van 23 januari tot en met 2 februari. Bij veel bibliotheken, kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en kleuterklassen zal er weer volop worden voorgelezen aan kinderen tussen 0 en 6 jaar onder het genot van een ontbijtje. Dit jaar staat het prentenboek van het jaar ‘Een huis voor Harry’ centraal. Harry is een kat die bijna altijd binnen zit. Vlinder Vera nodigt Harry uit om buiten verstoppertje te komen spelen. Dat wil Harry wel. Maar Harry raakt Vera kwijt, en daarmee ook de weg naar huis. Harry beleeft van alles op zijn zoektocht naar huis. Bij ons in de bibliotheek kunnen de kinderen deze avonturen terugzien tijdens de poppenkastvoorstelling van poppentheater Poppengrollen op woensdag 23 januari (IJmuiden) en vrijdag 25 januari (Velserbroek). Ik verheug me er al op en ik neem mijn kleine meisje gezellig mee.

Verlof
En daarna is het toch echt even ‘klaar’ met de bibliotheek en stort ik me volop op de voorbereidingen voor de komst van ukkie twee. Ik heb al een stapel boeken en dvd’s in gedachten die ik in de eerste weken wil lezen en zien. Of het er echt van komt met nog een peuterpuberdochter in huis is maar de vraag. Gelukkig heb ik sinds kort de Wise-app gedownload op mijn telefoon en kan ik heel gemakkelijk weer mijn boeken verlengen. Even uitstel…

Ik verheug me op mijn verlof, maar ik zal de bieb ook wel missen. De geintjes en grapjes met de collega’s, het contact met de klanten en het lekker neuzen in de nieuwe boeken die we wekelijks binnen krijgen. Voor dat laatste heb ik gelukkig wel een digitale oplossing: als je inlogt op de website van de bibliotheek kun je je aanmelden voor de aanwinstenmail. Wel handig, dan blijf ik via de mail toch nog op de hoogte van nieuwe leuke boeken.

Dit is dus ook voorlopig mijn laatste blog. Maar in de zomer ben ik weer van de partij. Bedankt voor het lezen en ik hoop jullie weer te zien en te spreken in de zomer. Tot dan!

December 2018 - Wat gaat de tijd toch snel

Ongelofelijk: ik knipper een keer met mijn ogen en het jaar is alweer bijna om! Het heerlijk avondje van Sinterklaas staat voor de deur en het voelt als gisteren dat de kerstbomen van de gezamenlijke kerken in de bibliotheek stonden. Overigens staan zij er vanaf volgende week 8 december weer en wordt de bibliotheek in kerstsfeer omgedoopt.

Liever buiten spelen
Zo aan het einde van het jaar moet ik toch altijd weer even terugdenken aan wat er allemaal is gebeurd in 2018. Ik denk terug aan al die klanten die ik dit jaar heb gezien. Een paar springen eruit. Zo was er vlak voor de zomervakantie een jongen van een jaar of acht. Hij vroeg me eerst waar hij boeken kon vinden over een bepaald onderwerp, ik weet niet meer wat. Hij had informatie nodig voor zijn werkstuk. Op mijn vraag wanneer het af moest, zei hij “morgen”, om vervolgens te vragen of ik hem alsjeblieft wilde helpen met zijn werkstuk, want “dat scheelt weer tijd en dan kan ik weer lekker buiten spelen.” Ik heb maar vriendelijk bedankt!

Bijzonder gesprek
Of de keer dat er bij het voorlezen aan de allerkleinsten bij BoekStartPret een oma en haar kleinzoon kwamen. Ze hadden een privé-voorstelling, er waren geen andere kinderen. Tijdens het voorlezen viel ons al op dat het jongetje net iets anders reageerde. Zijn oma vertelde dat hij hoogsensitief is en niet zo goed tegen prikkels kan, maar dat ze juist wel dit soort dingen met hem doet en hij het achteraf ook heel leuk vindt. We hebben het er uitgebreid over gehad en dat zet mij ook weer aan tot nadenken over andere soorten activiteiten.

Leesplezier terug
Ik denk aan de mevrouw die heel graag e-books wilde lezen op haar e-reader. Ze was al aardig op leeftijd, maar het digitale wereldje schrok haar totaal niet af. Het lukte echter steeds niet om haar account voor e-books werkend te krijgen. Ze belde meerdere keren en kwam een paar keer langs. Uiteindelijk is het gelukt. Ze belde speciaal naar de bieb om dat te vertellen: “Ontzettend bedankt voor al jullie hulp, nu kan ik weer genieten van lezen. Ik kon de kleine letters niet meer goed zien, maar nu kan ik de letters vergroten en weer boeken lezen. Jullie hebben mijn leesplezier weer teruggeven.” Kijk, daar doen we het heel graag voor.

Heel veel lees- en kijktips
En dan denk ik aan alle korte en lange gesprekken die ik heb gehad met klanten over bepaalde boeken en dvd’s. Ik heb heel wat lees- en kijktips gekregen en mijn lees-kijk-wensenlijstje is inmiddels behoorlijk lang. Eens kijken wat ik allemaal weg kan krijgen tijdens de donkere dagen voor kerst: heerlijk met een dekentje, iets lekkers en een goed boek op de bank, ik verheug me erop! Ik wens iedereen alvast fijne feestdagen toe.

November 2018 - Boeken opruimen…

Vijftig boeken in één koffer

Mijn kleine meisje wordt binnenkort twee. Weer een mijlpaal bereikt: van baby naar dreumes en van dreumes naar peuter. Met een verjaardag voor de boeg wordt het ook weer eens tijd om haar speelgoedkast uit te mesten. Ik begin bij de boekjes. Ik heb ze eigenlijk niet opgeruimd sinds ze geboren is. Eerst maar de babyboekjes, daar kijken we eigenlijk niet meer naar. Ik kom een boekje over Bibi de Bij tegen. Eindeloos voorgelezen toen ze een keertje ziek was. Of het stoffen boekje van Dick Bruna over een schaapje, een hond en een koe. Dit boekje zat in haar BoekStartkoffertje. Eerst was het voor haar vooral een lekker boek en kon ze er heerlijk op sabbelen. Het begin van het ontdekken van boekjes, ook wel de exploratiefase genoemd. Later kreeg ze meer oog voor de inhoud. Een nieuwe fase bij het ontdekken van boekjes. Ze heeft tig keer het oor van de hond opgetild om te kijken of er iets onder zat. En iedere keer weer niets…

Dreumesboekjes
De babyboekjes zijn uitgezocht. Nu de boekjes doornemen van toen ze wat ouder was. Ik zie boekjes met dierengeluiden en boeken met flapjes . Sommige boekjes zijn letterlijk stukgelezen. Alleen maar goed, dan zijn ze goed gebruikt. Ah, daar kom ik mijn persoonlijke favoriet tegen, het boek ‘Nog even achter mijn oortjes kriebelen’. Het is een boek over een klein konijn, dat we samen naar bed moesten brengen. Een fantastisch interactief boekje van Jörg Mühle. Als mijn dochter in haar handjes klapte, had het kleine konijn op de volgende bladzijde de pyjama aan. Het leek wel tovenarij! Iedere avond gaf ze klein konijn een kusje voor het slapen gaan en mocht ze op het lichtknopje in het boek drukken. Een ideaal boek voor bij het naar bed brengen-ritueel.

Bijna-peuter boeken
Bovenop liggen de boeken die ze nu ‘leest’. Op dit moment zitten we volop in het boek ‘We hebben er een geitje bij’ van Marjet Huibers. Mijn dochter heeft dit boek zelf uitgekozen in de bibliotheek. Ze herkent alle beestjes uit het boek en zelfs de verschillende vogelsoorten kent ze al. En af en toe zegt ze letterlijk de tekst mee. Ze is nu in de fase beland dat ze door heeft dat er een begin en eind aan een boek zit. Ik kan ook niet meer even snel een paar bladzijden overslaan, want dat heeft ze direct door en dan krijg ik de wind van voren! ‘Toute mama!’ klinkt het dan.

Verschillende fasen in de leesontwikkeling van baby’s
Als een kersverse ouder de baby in komt schrijven bij de bibliotheek en het BoekStartkoffertje op komt halen, dan probeer ik ze ook mee te nemen in de verschillende fasen van het ontdekken van de boekjes en welk boekje past bij de verschillende fasen. Soms horen ouders voor het eerst dat je al kunt beginnen met zwart-wit boekjes laten zien aan je baby als die nog maar twee of drie maanden is.
Het opruimen is klaar. Ik mijmer vast vooruit; wat zal ze allemaal in haar volgende jaar gaan leren? En nog leuker, welke boekjes passen daar bij die haar voorbereiden op alle grote en kleine avonturen die haar nog te wachten staan? Ik verheug me daar op. Op het opruimen daarentegen…
P.S: ouders die nog een waardebon van BoekStart thuis hebben liggen en hun kindje (tot 1.5 jaar) nog niet lid hebben gemaakt van de bieb, opgelet! BoekStart bestaat dit jaar tien jaar en dat vieren we in bibliotheek Velsen graag mee! In één van de koffertjes zit een gouden wikkel verstopt. Deze gouden wikkel is goed voor een leuk verrassingspakket.

Oktober 2018 - Op vakantie

Vijftig boeken in één koffer
Ik ga op vakantie en ik neem mee… 50 boeken! En dat past, met al mijn andere spullen, in één koffer. Hoe kan dat? Speciaal voor de vakanties heb ik een paar jaar geleden een e-reader aangeschaft. Het duurde even voordat ik daar op over wilde stappen. Ik ben namelijk zo’n persoon die niet op het einde van het boek kan wachten en dus al na een paar hoofdstukken naar de laatste bladzijde gaat om te lezen hoe het afloopt. Zonde? Nee, ik blijf het boek spannend en leuk genoeg vinden om daarna weer het hoofdstuk op te zoeken waar ik ben gebleven. Ik kan er niets aan doen, ik ben gewoon té nieuwsgierig naar het einde.

E-books en de bibliotheek
Toen we een aantal jaren geleden op reis gingen en ik zo weinig mogelijk spullen op mijn rug wilde sjouwen, ben ik toch overstag gegaan en heb ik een e-reader aangeschaft. Nu ben ik er blij mee. Een goed boek om door te bladeren (lees: het einde al opzoeken voordat ik goed en wel ben begonnen in het boek) vind ik nog steeds het prettigst. Maar het is een fijn alternatief voor een lichte vakantietas. Of voor het slapen gaan. Scheelt weer een dik boek op je hoofd als je met boek en al in slaap valt…
Het fijne van lid zijn bij de bibliotheek is dat ik ook gelijk e-books kunt lenen, zonder dat daar extra kosten aan verbonden zijn. Dit gaat via de online bibliotheek, een onderdeel van de Koninklijke Bibliotheek. Via de online bibliotheek kun je ook luisterboeken downloaden en korte online cursussen volgen, zoals een computer- of een taalcursus. Je kunt dit ook allemaal op je tablet of computer doen.

Inloopspreekuur digitale bibliotheek
Toch is het niet altijd even gemakkelijk om voor de eerste keer een boek of cursus te downloaden. Dat merkten we toen we in de zomer veel vragen hierover kregen. Daarom organiseren we sinds eind september een gratis inloopspreekuur, iedere maandagmiddag van 14.00 uur tot 15.00 uur. Klanten kunnen met al hun vragen terecht bij Erik, één van onze vele topvrijwilligers waar we heel blij mee zijn. En niet alleen over de online bibliotheek, maar ook met vragen over onze website of de app van de bibliotheek. Dus eigenlijk over al onze digitale diensten die we aanbieden. Met enthousiasme helpt hij onze klanten graag.
Ik ga weer verder met mijn tas inpakken. Gelukkig nu meer ruimte voor een extra paar schoenen en mijn favoriete zomerjurkje. Leve de e-reader…

September 2018 - Lekker klooien

“Het is weer voorbij die mooie zomer. Die zomer die begon zo wat in mei”, zong Gerard Cox ooit. En inderdaad, het is alweer september en de vakantieperiode is ten einde. Dat is ook te merken in de bibliotheek. Langzamerhand wordt het steeds drukker en de eerste activiteiten in de bibliotheek beginnen weer.
Toch lag niet alles stil wat betreft activiteiten. In de vakantie hadden we een leuke actie voor kinderen, namelijk ‘klooien met kinderboeken’. Het ‘klooien’ bestond uit het maken van opdrachten, die op een aantal uitgekozen boeken waren geplakt. Zo was er een opdracht om een verrekijker te maken bij het boek ‘Aapjes kijken’ en moest je je beste goocheltruc laten zien bij het boek ‘Konijnen goochel je niet terug’. Als je het boek had gelezen en de opdracht had gemaakt, dan kon je een stempel verdienen. Bij een volle stempelkaart mochten de kinderen een cadeautje grabbelen.

Kunstwerken

Ik heb een paar mooie kunstwerken voorbij zien komen. Zo maakte een meisje van 8 een prachtige tekening van een geit bij het boek ‘Oma ontsnapt’ en zag ik een mooi getekende robot voorbij komen, die uit het boek ‘Botje en co’ kwam. Alle energie en tijd die de kinderen erin hebben gestoken om mooie dingen te maken, leuk om te zien! En niet geheel onbelangrijk: ze zijn door blijven lezen in de vakantie. Dat was de opzet van de actie. Een tijd geleden las ik een onderzoek waaruit bleek dat kinderen steeds minder lezen. Vooral jongvolwassenen. Dat is zo zonde. Met een boek kun je je even helemaal in je eigen wereld terugtrekken. Het prikkelt de fantasie en is ook nog eens heel goed voor de taalontwikkeling. Hopelijk volgend jaar weer een dergelijke leuke actie met nog meer mooie kunstwerken.

Bianca en Snelle Jelle

Ik vond het als kind heerlijk om te lezen. Ik ging helemaal in de verhalen op. Vooral de boekjes van Bianca. Dat ging over een meisje dat heel goed kon paardrijden en met haar paardrij-vriendinnen heel wat spannende paardenavonturen beleefde. Dat wilde ik ook! En dat terwijl ik ‘in het echt’ helemaal niets met paarden heb. Of de boeken van Snelle Jelle. Dat ging over een jongen die goed kon voetballen. Als ik die boekjes las, waande ik me voor even een topvoetballer. En dat terwijl ik, op z’n zachtst gezegd, niet echt balgevoel heb… Laatst kwam ik deze boeken tegen in de bibliotheek. Voor mij even terug in mijn kindertijd. Ik ben benieuwd of de kinderen van nu dat ook zullen zeggen over tig jaar tijd als ze hun favoriete boeken van vroeger weer terug zien.
Binnenkort worden de kunstwerken van de actie ‘klooien met kinderboeken’ tentoongesteld in de bibliotheek. Komt dat zien! En werp dan vooral nog een blik op de kinderboeken, wie weet zie je nog oude boeken terug uit de kindertijd!

Augustus 2018 - Samen (digi)sterker

De computer en internet. Voor mij dagelijkse kost en net zo vanzelfsprekend als de vaatwasmachine en de droger. Kan ik ook niet meer zonder. Dat het voor veel mensen niet zo vanzelfsprekend is kwam ik achter toen ik in maart de cursus Digisterker mede mocht organiseren. In deze cursus leren de deelnemers alles over het gebruik van Internet. Uiteraard wordt er ook uitgebreid stilgestaan bij de veiligheid. Je kunt zoveel met Internet, maar het is wel handig als je weet hoe het (veilig) moet. Dat er nog veel over valt te leren bleek wel uit het aantal aanmeldingen: de eerste aanmeldingen stroomden al snel binnen en de groep zat helemaal vol.

Kans

Voorafgaand aan deze cursus tijdens de intake ontmoette ik een exotische dame. Algauw hadden we het over haar motivatie om mee te doen aan de cursus. Ze vertelde me dat haar zoon haar had aangespoord om nu toch echt meer zelf met de computer te gaan doen. Vroeger deed haar man het werk op de computer, maar sinds zijn overlijden moet ze het zelf doen. Ze is hier niet geboren. Toen ze hier kwam heeft ze het pittig gehad, maar ze is o zo dankbaar voor de kansen die ze hier nu krijgt. Zo ook de computercursus Digisterker die we aanbieden. Ze wil zo graag leren, maar kan wel een steuntje in de rug gebruiken. Ik heb een halfuur uitgetrokken voor de intake, maar dit wordt wel het dubbele. Het is eigenlijk tijd voor lunch, maar met liefde geef ik voor dit soort gesprekken mijn pauze op.

Training

Tijdens één van de lessen kom ik een uur meedraaien. Negen deelnemers luisteren vol aandacht naar de trainers en gaan daarna zelf aan de slag. Ze oefenen met hun DigiD en weten inmiddels hoe ze bijvoorbeeld hun verhuizing online kunnen doorgeven aan de gemeente. Mooi om te zien dat ze er helemaal voor gaan. Na afloop maak ik een praatje met de exotische dame. Ze is heel blij dat ze deelneemt aan de cursus, het geeft haar meer zelfvertrouwen. Ze is nu veel minder angstig dat ze iets verkeerds doet op de computer. Mooi, het doel van de cursus is voor haar bereikt.

Certificaat

Na vier lessen zie ik een foto van de groep terug. Een stralende exotische dame staat op de foto met haar certificaat. Later krijg ik nog een mailtje van haar, helemaal zelf gelukt met versturen. Ze is trots en ik… ik ook!
Na de zomer gaan we weer starten met nieuwe cursussen Ik kijk al uit naar de intakegesprekken , benieuwd welke mooie verhalen ik weer mag horen.

Juli 2018 - Lezen is een ruim begrip

“Boekje, boekje!” Mijn kleine meisje van 1.5 jaar laat me duidelijk weten wat ze wil. Een boekje lezen… voor de zoveelste keer vandaag. Ik zucht, ik zit net zelf met een boek op de bank in het zonnetje. Vooruit dan maar, dat koppie van haar kan ik ook niet weigeren. Ze kijkt zo intensief naar de plaatjes en gaat op in het verhaaltje over een tijger die slaapt en waar de andere dieren langs moeten zonder dat de tijger wakker wordt… samen helpen we de dieren voorbij de tijger door de tijger in slaap te wiegen en te aaien over de neus.

Eigenlijk moet ik blij zijn met alle boekjes die ze met me wil lezen. Voorlezen doen we al vanaf de tijd dat ze een baby was. Ook voor mij was het als kind al vanzelfsprekend om voor te worden gelezen, maar in veel gezinnen wordt dit niet of nauwelijks gedaan. Dat is jammer: naast dat het gezellig is, is het ook heel goed voor de ontwikkeling van de woordenschat. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat kinderen die op jonge leeftijd (en je kunt niet vroeg genoeg beginnen) worden voorgelezen een voorsprong hebben met taal bij het begin van de basisschool. En dat is weer heel goed voor de algemene ontwikkeling.

Aan het einde van de dag, na een middag spelen, zit ze op de bank en leest ze helemaal ‘zelf’ een boek. Het grote boek op haar knietjes. Weliswaar op de kop, maar toch. Blij bedenk ik me dat ik nu ook tijd heb om mijn boek te gaan lezen, wie weet kan ik nu eindelijk het spannende einde uitlezen. Maar waar is mijn boek? Ik kijk nog eens en zie dan pas dat m’n dochter mijn boek ‘leest’! Het einde van mijn boek blijft dus nog even spannend…