Week van de Alfabetisering

Gepubliceerd op: 9 september 2019 09:42

9 tot en met 15 september

Verborgen probleem

Met de Week van de Alfabetisering zet Stichting Lezen & Schrijven zich samen met zoveel mogelijk mensen, bedrijven en organisaties in voor een samenleving waarin ruimte is voor een leven lang ontwikkelen. Zodat meer mensen de kans krijgen om ook op latere leeftijd beter te leren lezen, schrijven, rekenen en omgaan met de computer of smartphone. Dat is belangrijk, want onze samenleving wordt sterker als iedereen kan meedoen.

Aandacht voor laaggeletterdheid

logo week van de alfabetisering

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak zijn ze ook minder digitaal vaardig. Laaggeletterdheid is groot maatschappelijk probleem, omdat de kloof tussen de mensen die wel en niet mee kunnen komen in de samenleving groeit. Mensen die onvoldoende kunnen lezen, schrijven en/of rekenen zijn kwetsbaar in onze samenleving. Er heerst een groot taboe op laaggeletterdheid, mensen schamen zich en durven niet om hulp te vragen. Met grote gevolgen op het gebied van geld, gezondheid, werk en gezinsleven . Laaggeletterden hebben vaker schulden, vinden moeilijker een baan en leven vaker ongezond. Veel kinderen groeien op in armoede.

Gemeente bedankt taalvrijwilligers in de Bibliotheek

Woensdagochtend, wanneer de Bibliotheek nog gesloten is verzamelt een aantal taalcursisten van vluchtelingenwerk van verschillende nationaliteiten zich op de trap. Gezamenlijk zingen zij een welkom in het Nederlands voor de taalvrijwilligers van Stichting Welzijn, Vluchtelingenwerk en de Bibliotheek die door de Gemeente Velsen in het zonnetje gezet worden. De vrijwilligers worden daarna door de directeur (Tjeerd de Kort) welkom geheten en nog toegesproken door wethouder Marianne Steijn. Daarna wordt er een lekkere lunch geserveerd en verhalen uitgewisseld.

(Digi)Taal Activiteiten in de Bibliotheek

De Bibliotheek organiseert diverse workshops, inloopspreekuren en cursussen om de inwoners van Velsen een kans te geven zich beter te ontwikkelen.

Cursus Klik & Tik
Tijdens deze gratis cursus ga je in je eigen tempo aan de slag met muis, toetsenbord, internet en
e-mail. De cursus bestaat uit drie onderdelen. Per onderdeel ben je ca. zes weken bezig en ontvang je ter afsluiting een certificaat. Maandag van 10:30 – 12:00 | gratis | inschrijven via de balie of de website

Cursus Hoe en wat met de android tablet / smartphone
In deze cursus van vier dagdelen krijg je uitleg over de vele mogelijkheden van de Android tablet. (voor iPads en iPhones is deze cursus er in november) Je krijgt inzicht in de instellingen, wat je met je filmpjes en foto’s kan doen, beheer van contacten en werken met verschillende apps. De mogelijkheden zijn oneindig. Neem je eigen tablet of smartphone mee.
Start donderdag 19 sep | 10:00- 12:00 | €30,- per cursus | inschrijven via balie of website