Week van de alfabetisering

Gepubliceerd op: 1 september 2018 09:04

2,5 miljoen volwassenen in Nederland zijn laaggeletterd. Zij lopen tegen een heleboel problemen aan. Denk aan solliciteren. Een bijsluiter lezen. Geldzaken bijhouden. Maar ook (klein)kinderen voorlezen.

Aandacht voor laaggeletterdheid

Nederland telt 2,5 miljoen volwassenen die niet goed kunnen lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook problemen met digitale vaardigheden. Met grote gevolgen op het gebied van geld, werk, gezondheid en gezinsleven. Laaggeletterdheid is groot maatschappelijk probleem, omdat de kloof tussen de mensen die wel en niet mee kunnen komen in de samenleving groeit. Er heerst een groot taboe op laaggeletterdheid, mensen schamen zich en durven niet om hulp te vragen. Laaggeletterden hebben vaker schulden, vinden moeilijker een baan en leven vaker ongezond. Veel kinderen groeien op in armoede.

Samen gaan we voor een geletterd Nederland!

Om aandacht te vragen voor deze problematiek organiseert Stichting Lezen & Schrijven de Week van de Alfabetisering. Hoe meer mensen ervan af weten, hoe meer we (samen) kunnen doen. Van 3 t/m 9 september komen in het hele land ruim 1.000 bibliotheken, gemeenten, bedrijven, ziekenhuizen, scholen en vele tienduizenden mensen in actie voor een geletterd Nederland, zodat meer mensen de kans krijgen om te leren lezen, schrijven, rekenen en omgaan met de computer.  

Verslag door Taalambassadeurs

Taalambassadeurs (voormalig laaggeletterden) reizen tijdens de campagneweek kriskras door het land om de meest bijzondere activiteiten in het land bezoeken en verslag te doen. NPO Radio 5 zal de gehele week aandacht besteden aan laaggeletterdheid.