VoorleesExpress trapt af in Bibliotheek IJmuiden

Gepubliceerd op: 14 oktober 2019 07:43

Afgelopen donderdag 10 oktober vond de Kick-Off plaats van de VoorleesExpress Velsen in de Bibliotheek van IJmuiden op het Dudokplein. Een samenwerking tussen de gemeente Velsen, de Rotary Club Santpoort en Bibliotheek Velsen.

Feestelijke start

Alle belangrijke partners waren aanwezig, zoals de gemeente en de Rotary maar ook de vrijwilligers, éen van de toeleiders (basisschool de Pleiaden) en 2 startende gezinnen! Wethouder Marianne Steijn heeft een mooie toespraak gehouden over het belang van voorlezen en ook het samenwerkingscontract tussen de Bibliotheek Velsen en de Rotary Club Santpoort is officieel ondertekend. Buiten de sponsoring van het project van de Gemeente en de Rotary Club, zal de laatste ook nog vrijwilligers aanleveren. Een feestelijke start van een voorleesseizoen. Vier gezinnen zullen de komende maanden wekelijks worden voorgelezen door een groep enthousiaste vrijwilligers! Hier zijn wij heel trots op.

Landelijk project

logo

De VoorleesExpress helpt kinderen van 2 t/m 8 jaar met een taalachterstand bij hun taalontwikkeling. Een half jaar lang komt er een vrijwilliger bij het gezin thuis langs om voor te lezen. Samen met de ouders zorgt de VoorleesExpress ervoor dat taal en leesplezier een vaste plek krijgen in het gezin.
De VoorleesExpress is een landelijk project waarbij enthousiaste vrijwilligers 20 weken iedere week op een vast moment thuis komen voorlezen. De vrijwilligers krijgen een training en werken met een online ondersteuningsplatform. Het doel is om de taalomgeving thuis te verrijken en taal te stimuleren door leesplezier. Ouders maken een belangrijk deel uit van het project en zij worden ondersteund door de vrijwilliger om het voorlezen een blijvend plekje in het gezin te geven. Een voorwaarde is dat ouders gemotiveerd zijn om te leren. Zo gaan ze na een aantal voorleessessies ook samen met de vrijwilliger naar de bibliotheek. De VoorleesExpress werkt samen met scholen en versterkt partnerschap tussen school en ouders.