Hendrik Groen wint NS Publieksprijs 2018

Gepubliceerd op: 28 november 2018 21:08

'Zolang er leven is' van Hendrik Groen heeft de NS Publieksprijs 2018 gewonnen. De uitgave van Meulenhoff is daarmee het Boek van het Jaar 2018. De winnaar van de NS Publieksprijs krijgt een sculptuur van Jeroen Henneman, een bedrag van 7500 euro en een jaar lang gratis reizen met de NS.

Groen, een pseudoniem van Peter de Smet, haalde 42,2 procent van de ruim 97.000 uitgebrachte stemmen van het lezerspubliek. Kees Hulst, hoofdrolspeler uit de tv-serie 'Het geheime dagboek van Hendrik Groen', nam de publieksprijs namens Groen in ontvangst tijdens het tv-programma De Wereld Draait Door. De auteur zelf houdt zich liever op de achtergrond. Hulst bevestigde in de uitzending wel definitief de geruchten over wie er schuilgaat achter het pseudoniem.

Het prijzengeld gaat naar de Stichting Alzheimer. Het is de tweede keer dat een boek van Hendrik Groen de NS Publieksprijs wint: in 2016 deed hij dat met ’Pogingen iets van het leven te maken’.

We leerden Hendrik Groen kennen door zijn dagboek Pogingen iets van het leven te maken. Samen met zijn vriend Evert en de andere leden van de Oud-maar-niet-dood-club probeert Hendrik zijn laatste levensjaren in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord zo aangenaam mogelijk te maken. Van tijd tot tijd valt het Hendrik zwaar om de moed erin te houden. Gelukkig heeft hij de pen weer opgepakt. Met de hem zo kenmerkende charmante humor neemt hij de medebewoners, de directie, zijn vrienden en de ouderdom in het algemeen op de korrel, waarbij hij zichzelf zeker niet spaart.