Een Kookboek van Seppe Nobels is Gouden Kookboek 2021

Gepubliceerd op: 5 november 2021 21:25

Zojuist is op de Avond van het Kookboek bekendgemaakt dat Een Kookboek van Seppe Nobels (Uitgeverij Lannoo) is uitgeroepen tot Het Gouden Kookboek 2021. Het Gouden Kookboek is de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kookboek van het afgelopen jaar. De bekendmaking is ook gelijk de start van de Kookboekenweek, die duurt van 5 t/m 14 november.

De Avond van het Kookboek

De vakjury presenteerde de winnaar onder het genot van verschillende hapjes en een drankje. De auteurs van de genomineerde kookboeken zaten vol spanning te wachten in restaurant Droog. Alle ingezonden kookboeken waren dit jaar van hoge kwaliteit volgens de jury.

De vakjury over Het Gouden Kookboek 2021: ‘Dit prachtige, tijdloze kookboek begint met “Mag ik u inspireren…” Deze vraag kunnen we met een volmondig ja beantwoorden. In Een kookboek is namelijk goed gekeken naar hoe ingrediënten het beste tot zijn recht komen. Dit eigentijdse, ‘chefwaardige’ kookboek is ondanks het hoge niveau van de gerechten erg haalbaar voor de thuiskok. Met veel aandacht voor groente is dit een zeer toekomstbestendig kookboek te noemen. Een Kookboek is zo’n kookboek dat zelden verschijnt maar dat je over 30 jaar nog veelgebruikt in iemands keuken ziet staan.’
 

Lees hier het gehele juryrapport

Wie is Seppe?

De winnaar van het Gouden Kookboek 2021, Een Kookboek, is het vijfde kookboek van Seppe Nobels. Auteur en chef Seppe Nobels is woonachtig in Antwerpen. In 2005 won Nobels vier van de zes hoofdprijzen van de wedstrijd Beste Junior Kok van België. Hij werd in 2014 verkozen tot Beste Groentechef van de Benelux door Gault & Millau. Daarnaast was Nobels in 2018 en 2019 een vast televisiegezicht bij het Belgische tv-programma Grillmasters. Nobels is een van de voortrekkers van de Urban Farming-beweging in België, die zich specialiseert in het kweken van groenten en kruiden in de stad.

Bij restaurant Instroom serveert Nobels zijn groentekeuken gecombineerd met de invloeden uit de thuislanden van de asielzoekers/vluchtelingen die hij onder zijn hoede neemt met dit sociaal-culinaire project. In 2021 krijgt Nobels ook een groene Michelinster* voor zijn op groenten geïnspireerde keuken en duurzame filosofie.

Dit gevoel voor duurzaamheid zie je terug in een Kookboek, waar Nobels het koken van seizoengroenten aanmoedigt. Nobels laat in zijn vijfde kookboek elke groente schitteren.