De Bibliotheek en de Belastingdienst

Gepubliceerd op: 5 maart 2018 17:19

Inwoners van Velsen die hulp nodig hebben bij de digitale belastingaangifte kunnen vanaf dinsdag 20 maart terecht in de Bibliotheek op het Dudokplein 16. Samen met de sociaal raadslieden van Socius biedt de Bibliotheek een ondersteuning bij de digitale belastingaangifte

De Bibliotheek en Socius helpen bij digitale belastingaangifte

De ondersteuning wordt gegeven via een les aan een kleine groep. Deze service is gratis. Voor mensen die zelfstandig aangifte willen doen, biedt de Bibliotheek gratis computer- en internetgebruik. Hulp bij aangifte en computerfaciliteiten zijn voor iedereen beschikbaar, ook als je geen lid bent van de bibliotheek.

Belastingklas

Op dinsdag 20 maart, dinsdag 3 april en dinsdag 10 april kunnen mensen in de Bibliotheek een les volgen om te leren hoe je zelfstandig de belastingaangifte kan doen. Dit gaat op afspraak. Op elk van deze dagen is er een les die start om 9.00 en 11.00 uur, begeleid door sociaal raadsvrouw Kim van Socius. Tijdens een anderhalf uur durende bijeenkomst ga je achter een laptop van de bibliotheek je eigen belastingaangifte invullen. Aanmelden kan bij Socius door te bellen naar 088-8876900 of langs te komen bij de balie van Socius (Plein 1945 nr.10 in IJmuiden). Bij de aanmelding wordt gekeken naar persoonlijke criteria. Indien u geen gebruik kan maken van de les belastingaangifte, zal er worden gekeken naar een individuele oplossing.

Zelf belastingaangifte doen in de Bibliotheek

Wie zelf aangifte wilt doen zonder hulp, kan gebruik maken van de gratis faciliteiten in de Bibliotheek op het Dudokplein 16. Er zijn voor belastingzaken altijd twee computers met internet gratis beschikbaar om zelfstandig aan de slag te gaan. Bibliotheekmedewerkers kunnen algemene hulp verlenen bij problemen, bijvoorbeeld als de computer niet goed werkt.

Cursussen computergebruik, internet en digitale overheid bij de Bibliotheek
Voor wie extra hulp wil bij het leren werken met de digitale overheid, organiseert de Bibliotheek de cursus Digisterker. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld: een DigiD aanvragen en gebruiken, informatie zoeken op overheidswebsites zoals Mijn Toeslagen en MijnOverheid. Na deze cursus kan je zelfstandig gebruikmaken van de online dienstverlening van bijvoorbeeld gemeente, UWV en Belastingdienst. Aanmelden kan bij de balie van de bibliotheek of via deze website.

Voor hulp bij het basisgebruik van computer en internet is er de cursus Klik&Tik. Hierin leert men de basisvaardigheden: de computer opstarten,  typen en een e-mail versturen, maar ook via internet informatie opzoeken, iets kopen of een reis boeken. Ook leren de cursisten om te gaan met sociale media zoals Facebook, Skype en WhatsApp. Het klik & tik inloopspreekuur is elke maandag van 11.00 tot 12.00 uur in de Bibliotheek.