Minecraft Challenge #15: Bouw een fort van de Oude Hollandse Waterlinie!

Gepubliceerd op: 8 september 2021 09:45

Ben jij gek op Minecraft? Ben je tussen de 9 en 14 jaar oud en woon je in Noord-Holland? Dan hebben wij een geweldige uitdaging voor jou: Biebbouwers, de Minecraft Challenge van de Bibliotheek. Doe je mee?

We geven jullie iedere maand een bouwopdracht die jullie thuis kunnen uitvoeren. Alleen of samen, wat je zelf het leukste vindt. Je gaat op zoek naar informatie over de gebouwen en de tijd waarin ze gebouwd werden. Aan de hand van die informatie bouw je het gebouw zoals jij denkt dat het eruit heeft gezien.

Klaar met bouwen?
Ben je klaar met bouwen, stuur dan screenshots of een filmpje op van jouw bouwwerk naar biebbouwers@probiblio.nl en geef je naam, leeftijd en woonplaats door. Een jury van Minecraftexperts bekijkt alle inzendingen en kiest de mooiste uit en deze wint een prijs!

Gijs heeft al een challenge gewonnen, wil je kijken waarmee? Kijk dan hier naar het winnaarsfilmpje.

 

Challenge #15: Bouw een fort van de Oude Hollandse Waterlinie! (Deadline: 18 oktober 2021)

Het is 1672 en ons land is in oorlog met de Fransen. Het is een echt rampjaar: het Franse leger rukt razendsnel naar ons op en het enige wat ons nog kan redden is water en sterke forten! Die forten, we noemen ze nu samen de Oude Hollandse Waterlinie, zijn hele bijzondere bouwwerken. Een geweldige uitdaging voor de BiebBouwers, om na te bouwen in Minecraft! Doe je weer mee?

Instructievideo bij #15

Challenge #14: Biebbouwers Vakantiespecial! (deadline 16 augustus 2021)

Heb je ook zo’n zin om weer op reis te gaan? Ga dan mee met BiebBouwers, die reizen de hele wereld rond vanachter de computer! Ze bezoeken wereldberoemde gebouwen en fantaseren hoe ze daar spectaculair vanaf kunnen glijden. Laatst waren ze nog bovenop de Eiffeltoren en gleden ze met de waterglijbaan zo in één keer de rivier in! Ben jij ook goed in het bedenken van dit soort gekke combinaties? Doe dan mee met de vakantie-editie van de BiebBouwers!

Instructievideo #14: Bouw wereld beroemde gebouwen

Challenge #13: Bouw een megarobot! (deadline 21 juni 2021)

Kolonel van Son van de vereniging der Aardse Strijdkrachten roept de hulp van de BiebBouwers in! De aarde wordt aangevallen door buitenaardse wezens en we moeten ons verdedigen. Er is geen tijd te verliezen! De kolonel heeft een leger aan megarobots nodig en vraagt de BiebBouwers die te bouwen. In Minecraft natuurlijk! Deze opdracht gaat ook over het maken van nepnieuws.

Instructievideo bij #challenge 13

Challenge #12: Bouw een kasteel! (deadline 25 mei 2021)

De BiebBouwers hebben een primeur, een nieuwtje van magische proporties: in Nederland komt een vestiging van Zweinstein! Het wordt de enige echte Nederlandse Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus. En natuurlijk moet die school ook in een betoverd kasteel komen.

Directeur van deze nieuwe hogeschool is de wereldberoemde tovenaar Harrie Snotter. Hij is niet de meest handige magicus, want wat hij ook probeert, er komt niks bruikbaars uit zijn toverstok. Hij kan dus wel wat hulp gebruiken! Helpen jullie mee om een betoverend kasteel in Minecraft te bouwen? Eentje met magische kamers, doorkijkspiegels, verdwaalgangen… Leef je uit, want alles kan als je kan toveren!Alle bibliotheken kunnen de challenge tegelijk inzetten. Kinderen (9-14 jaar) in Noord- en Zuid-Holland maken daarbij kans op toffe prijzen: het Minecraft-bordspel, het boek De Ickabog van J.K. Rowling en het enige echte BiebBouwers-shirt! Deelnemers kunnen tot 24 mei 2021 een filmpje van hun kasteel mailen naar biebbouwers@probiblio.nl

De instructievideo bij challenge #12

Challenge #11: Bouw een raket en ga mee op zoek naar Aarde 2.0! (deadline 25 april 2021)

BiebBouwers, we have a problem. Hier Edo Musk. Mijn raket stijgt wel op, maar ontploft telkens bij het landen. En als ik op zoek wil gaan naar een nieuwe bewoonbare planeet, zeg maar een aarde 2.0, dan heb ik een goede raket nodig. Helpen jullie mee om een goed ruimtevaartschip in Minecraft te bouwen? Eentje waar ik me niet verveel, vol met bouwmateriaal, planten en dieren. Je kan er nog een prijs mee winnen ook! 

Ben je klaar met bouwen, stuur dan een filmpje op van jouw raket naar biebbouwers@probiblio.nl. Geef daarbij je naam, je leeftijd en je woonplaats door. Een jury van Minecraft-experts bekijkt alle inzendingen en kiest de mooiste uit. De winnaar wint een geweldig Minecraftspel: het boek ‘Hadden de Grieken al Raketten’ van Govert Schilling en het enige echte BiebBouwersshirt!

De instructievideo bij challenge #11

Challenge # 10: Bouw een huis op, in of onder water (deadline 22 maart 2021)

Het is je misschien opgevallen, maar het water in de rivieren stond in februari weer historisch hoog. En dat wordt zo langzamerhand een uitdaging. De aarde warmt op en het ijs smelt en daardoor stijgt het water. Hoe houden wij in ons koude kikkerlandje dan nog droge voeten? In de nieuwe BiebBouwers Minecraft challenge ga je daar over nadenken. Bouw je huis op, in of onder het water en zorg ervoor dat je droog kunt blijven wonen. 

De winnaar wint een geweldig Minecraftspel, het boek ‘Erop of Eronder’ van Anne Pek en het BiebBouwers-shirt!

De instructievideo bij challenge #10

Challenge #9: Bouw een chocoladefabriek (deadline 22 februari 2021)

Zeg eens eerlijk: ook jij bent vast gek op snoep en chocola. Net als Sjakelien, de dochter van Sjakie Stevens. Je weet wel, van 'Sjakie en de chocoladefabriek' van Roald Dahl! Sjakelien heeft de stokoude chocoladefabriek van haar vader overgenomen en moet 'm helemaal opnieuw opbouwen. Ze heeft geen idee hoe, dus doet ze een oproep aan de BiebBouwers. Help jij haar door het bouwen van een chocoladefabriek in Minecraft?

Je maakt deze keer kans op de volgende prijzen: het Minecraft-bordspel, BiebBouwers-shirt, het boek 'Sjakie en de Chocoladefabriek' én een lekkere reep mag natuurlijk ook niet ontbreken! 

 

Challenge #8: Bouw een piramide waarin je je nooit verveelt! ( deadline 18 januari 2021)

Stel je eens voor dat je in een piramide woont vol geheime kamers, doolhoven en lange gangen waarin je je nooit zal vervelen. Hoe ziet die piramide er van binnen uit? Jij mag het zelf bepalen tijdens de BiebBouwers Minecraftchallenge van januari!

En je raadt vast wie de inspiratie voor deze challenge is…? Juist, ‘Dummie de mummie’ van Tosca Menten! Door elke basisscholier stukgelezen en door deelnemers aan ons onderzoek voorgesteld als onderwerp van een nieuwe challenge.
 

Je maakt kans op toffe prijzen: het Minecraft-bordspel, BiebBouwers t-shirt én toegangskaartjes voor het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, waar je echte mummies kunt bezoeken! 

Challenge #7: Bouw een vuurtoren voor een BN'er! (deadline: 23 december 2020).

Jullie kennen vast het prachtige boek 'Lampje' van Annet Schaap. Nou, de vuurtoren uit het boek is dus verkocht aan een Bekende Nederlander. Maar we weten niet wie! Wat we wel weten, is dat de vuurtoren van Lampje en Augustus wordt gesloopt en opnieuw voor deze BN'er wordt gebouwd. Als dat maar wat wordt...

Aan de BiebBouwers nu de taak om een bijzondere vuurtoren te bouwen naar de wensen van een BN'er naar keuze. Hoe zou de vuurtoren van Enzo Knol eruitzien? Of wat dacht je van Freek Vonk? En dan moet ie ook nog eens écht branden en bewegen. Een mooie uitdaging voor de BiebBouwers!
 

Challenge #6: Bouw je Super Chillplek! (deadline: 23 november)

Word jij af en toe ook zo druk in je hoofd? De hele dag achter de computer, gamen, school, appen, updaten en snapchatten? Zo af en toe moet je gewoon even zonder scherm en afleiding. Rust in je kop, even lekker hangen en je vervelen. Daar knapt een mens van op. De BiebBouwers gooien de computer een maandje aan de kant en gaan offline.

“Wat is dat nou!” Horen we jullie denken. “Geen challenge deze maand?” Nee hoor, wees maar niet bang. Want in november doen we een offline challenge. Een uitdagende bouwopdracht, alleen niet op de computer. En natuurlijk kun je weer een prijs winnen! 

Deze maand nemen we jullie mee op reis in je hoofd. Je gaat fantaseren over waar jij het liefst chillt. Op welke plek kom jij tot rust en voel jij je het gelukkigst? En dat kan echt overal zijn. Op een bergtop, op een wolk, in een ruimteschip of in een tent op de camping. Die plek ga je nabouwen met echte spullen en materialen. Dus geen Minecraft, maar Lego, Kapla, dekens, kussens, klei, marsepein, alles mag. Cool toch?
 

Challenge #5: Bouw een bunker van de Atlantikwall! (deadline 19 oktober)

In oktober is het thema van de Kinderboekenweek ‘En toen’ en gaat het om verhalen over vroeger. Dit jaar is het ook 75 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd. Een mooie gelegenheid om ons te gaan verdiepen in de bouwwerken die een belangrijke rol hebben gespeeld in de Tweede Wereldoorlog. Jullie gaan bunkers van de Atlantikwall bouwen. De 5000 kilometer lange verdedigingslinie langs de kust van West-Europa. Duitsland bouwde daar duizenden bunkers om te voorkomen dat de troepen van de geallieerden zouden landen. En een bunker is een ingenieus bouwwerk. Verdiep je in de informatie, bekijk het filmpje en lees de opdracht. En ga lekker aan de slag, alleen of samen, wat je zelf het leukste vindt.
 

Challenge #4: Bouw de Bibliotheek van de toekomst! (deadline 21 september 2020)

Demira van Vaals is radeloos. Als pas afgestudeerde architect heeft ze net haar eerste opdracht gekregen, en wel van de burgemeester van jouw woonplaats! Demira is naar eigen zeggen "supergetalenteerd", maar kan zich maar weinig bij deze opdracht voorstellen: het bouwen van een supermoderne Bibliotheek. En dus schakelt ze de hulp in van de BiebBouwers! Hoe vinden zij dat de Bibliotheek van de toekomst eruit moet komen te zien?

Je hebt tot 21 september de tijd foto's of video's van jouw bouwwerk te mailen naar biebbouwers@probiblio.nl

Challenge #3: Bouw een scheepswrak! (deadline 24 augustus)

De nieuwe BiebBouwers-Minecraftchallenge staat online! Dit keer duiken we voor de Zuid-Hollandse kust het water in, op zoek naar 17e-eeuwse scheepswrakken. In 1653 vond een enorme zeeslag plaats tussen Engeland en De Republiek der Nederlanden. Voor het Zuid-Hollandse kunstplaatsje Ter Heijde zonken talloze oorlogsschepen. Bij deze challenge roepen we jullie op zich voor te stellen hoe zo'n 17e-eeuws scheepswrak eruitziet.

Challenge #2: Bouw een waanzinnige boomhut (deadline 20 juli)

In juli krijgen jullie een bouwopdracht die jullie thuis kunnen uitvoeren. Alleen of samen, wat je zelf het leukste vindt. En deze maand kunnen jullie van ons de boom in, want jullie gaan een waanzinnige boomhut maken. En niet zo maar een boomhut, maar één met de meest gekke, malle en rare kamers. In het filmpje en de lesbrief vertellen we jullie er alles over. Succes!

Challenge #1: Bouw een Castellum

Deze eerste keer nemen we jullie mee naar het verleden. Zo’n 2000 jaar terug in de tijd, toen eendeel van het huidige Nederland bij het Romeinse rijk hoorde. We gaan een Castellum bouwen, oftewel een Romeins fort. In het filmpje en de lesbrief vertellen we jullie er alles over.