Maand van de Geschiedenis

Gepubliceerd op: 10 oktober 2020 11:02

Oktober is de Maand van de Geschiedenis, dit jaar met het thema Oost/West. Met ruim 500 activiteiten door heel Nederland ontdek je gisteren om vandaag te begrijpen.

Thema 2020: Oost/West

De wereld wordt steeds kleiner: wat ooit ver weg was, is nu dichtbij. Maar de globalisering lijkt hand in hand te gaan met een nieuw nationalisme. Denken in ‘wij’ en ‘zij’ – is dat een fenomeen van alle tijden of is dit echt iets van nu?

Om die vraag te beantwoorden neemt de Maand van de Geschiedenis ons in oktober 2020 mee op wereldreis.

Verhalen over ontmoetingen

Met het thema Oost/West gaan we op zoek naar verhalen over ontmoetingen: die tussen de slavenhandelaar en de tot slaaf gemaakte, tussen Stalin en Roosevelt.

Gratis magazine in de Bibliotheek

Vanaf 1 oktober is het gratis Maand van de Geschiedenis magazine verkrijgbaar met achtergrondinformatie over het thema Oost/West en een selectie van activiteiten.

Reizigers in een nieuwe tijd

Abdelkader Benali schreef het essay van de Maand van de Geschiedenis 2020. In zijn essay 'Reizigers van een nieuwe tijd' duikt Benali in het onwaarschijnlijke verhaal van Jan Janszoon, een Nederlandse piraat die zich in de vroege zeventiende eeuw bekeerde tot de islam en in Marokkaanse dienst trad.

Tijdens de Maand van de Geschiedenis is het essay voor € 3.95 te koop in de boekwinkel.

De vijf genomineerde titels voor de Libris Geschiedenis Prijs 2020

Boeken met als thema Oost/West

In de Bibliotheek vind je de boeken bij elkaar gepresenteerd.

Agenda

Van rondleidingen tot wandelingen en van online lezingen tot webinars: alle activiteiten zijn coronaproof. Kijk snel wat er in oktober bij jou in de buurt te doen is.

Trailer: Maand van de Geschiedenis Oost/West