De Nationale Voorleesdagen

Maak herinneringen voor het leven tijdens De Nationale Voorleesdagen!

Voorlezen maakt je leuker! Of je nu voor het slapen gaat een mooi verhaal voorleest in bed of overdag samen een prentenboek bekijkt, er worden herinneringen voor het leven gemaakt. Daarnaast heeft voorlezen een positief effect op woordenschat, spelling en tekstbegrip.

Tijdens De Nationale Voorleesdagen van 22 januari tot en met 1 februari 2020 staat voorlezen aan de allerkleinsten centraal, ook bij de Westfriese Bibliotheken!

Voorleesfeest met Moppereend in Velserbroek & IJmuiden

Eend is mopperig. Haar vijver is opgedroogd en er is niemand die met haar wil spelen. Een mopperboek om vrolijk van te worden! Aansluitend spelen wij allerlei spelletjes.

Voorstelling De Mopperwolk in Velserbroek & IJmuiden

Kom naar de interactieve voorstelling ‘De Mopperwolk’ van Marianne van Houten. We beleven een dag op de boerderij en kruipen letterlijk in de huid van de dieren.

BoekStartPret - Voorlezen voor 0-4 jaar

Tijdens BoekStartPret op vrijdag 31 januari lezen we voor uit het prentenboek boek Zó moe en toch klaarwakker. Het is de hoogste tijd om te gaan slapen. De dieren liggen al in bed. Maar dan wil de pelikaan nog wat drinken, mist de vos zijn knuffel en moet de krokodil zijn tanden nog poetsen. Wat gebeurt er dan? Help je daarna mee om ze in bed te leggen?

Lees meer

Prentenboek top 10

 • Deze ridder zegt nee

  Kate Hindley, Lucy Rowland

  Finn is de liefste en braafste ridder uit het dorp. Maar op een morgen voelt Finn een kriebel opkomen en brult hij heel hard: nee! Finn stopt niet meer met nee roepen, totdat de grote rode draak het dorp bezoekt. Groot prentenboek met grappige kleurenillustraties en tekst op rijm. Vanaf ca. 4 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Deze ridder zegt nee

 • De grote vijf

  Bella Makatini

  Dani gaat bij zijn opa logeren. Bij opa hangen mooie schilderijen uit zijn geboorteland. Op één schilderij staan vijf dieren afgebeeld. Opa vertelt elke dag over een van de vijf dieren. Prentenboek met vrolijk gekleurde illustraties. Vanaf ca. 4 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De grote vijf

 • De hapgrage krokodil

  Jonnie Wild

  De olifanten, giraffen en apen staan verlangend aan de rand van de waterpoel. Maar de hapgrage krokodil beweert dat het zijn poel is en jaagt alle dieren weg. Daar trekken de dorstige flamingo’s zich niets van aan. Zullen de andere dieren hun voorbeeld durven volgen? Prentenboek met grappige, kleurrijke tekeningen. Vanaf ca. 4 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De hapgrage krokodil

 • Een schildpad was zijn schildje kwijt

  Marjet Huiberts, Carmen Saldaña

  Een schildpad kan zijn schild nergens vinden. Verdrietig trekt hij zich terug in een oud konijnenhol. De volgende morgen wordt hij wakker van het vrolijke gezang van een vogeltje, dat een nest bouwt. Misschien kunnen ze elkaar helpen? Oblong prentenboek met sfeervolle tekeningen in natuurlijke kleuren en tekst op rijm. Vanaf ca. 4 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Een schildpad was zijn schildje kwijt

 • Otto groot Otto klein

  Tom Schamp

  Tijdens een autorit met zijn vader door de stad kijkt Otto zijn ogen uit. Hardkartonnen prentenboek met kleurrijke, collageachtige illustraties waarop allerlei tegenstellingen te vinden zijn. Vanaf ca. 5 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Otto groot Otto klein

 • Spelen tot het donker wordt

  Hans Hagen, Monique Hagen, Marit Törnqvist

  Een meisje en haar vriendje spelen altijd samen: buiten of binnen, in bad of op het strand, in de sneeuw of met het poppenrestaurant. En na een nachtje slapen spelen ze weer verder! Vierkant hardkartonnen prentenboekje met sfeervolle kleurenillustraties en aan begin en eind een gedichtje. Vanaf ca. 2 t/m 4 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Spelen tot het donker wordt

 • Van 1 tot 10

  Mies van Hout

  De beer heeft één buik, het konijn twee oren en de vis zeven strepen. En hoeveel snorharen tel je bij de poes? Vierkant hardkartonnen prentenboek om tot tien te leren tellen, met eenvoudige, uitbundig gekleurde tekeningen. Vanaf ca. 2 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Van 1 tot 10

 • Moppereend

  Joyce Dunbar, Petr Horáček

  Eend loopt te mopperen. Ze heeft niemand om mee te spelen. Er verschijnt een grijze wolk boven haar hoofd die steeds groter wordt. Want alle dieren die ze vraagt, willen spelletjes doen die Eend niet leuk vindt. Dan wordt de wolk zo groot en zwart dat hij barst. Prentenboek met kleurrijke collages. Vanaf ca. 4 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Moppereend

 • De boer en de dierenarts

  Pim Lammers

  Wat is er toch aan de hand met de boer? Hij zoekt eieren bij de varkens en rijdt met zijn tractor de hooiberg in. Zou het soms door die knappe, slimme, vrolijke dierenarts komen dat de boer zo in de war is? Prentenboek met kleurrijke, vertederende tekeningen. Vanaf ca. 4 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De boer en de dierenarts

 • Zó moe en toch klaarwakker

  Susanne Strasser

  De dieren moeten gaan slapen. Maar de zeeleeuw moet plassen, de krokodil gaat zijn tanden poetsen en de pelikaan heeft dorst. De dieren sloffen na elkaar met veel lawaai de kamer uit. Maar waar gaan ze toch naartoe? Oblong hardkartonnen prentenboek met eenvoudige kleurenillustraties. Vanaf ca. 2,5 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Zó moe en toch klaarwakker

Vertelling: De Poes met witte vleugels en de man door Edo Douma

Een ontroerende vertelling over een poes en een oudere man, door de auteur zelf. Met in de pauze gelegenheid om een gesigneerd exemplaar van zijn boek te kopen.

Nationale Voorleesdagen: Voorlezen en dansworkshop

 

 

Op zaterdag 1 februari sluiten we de Nationale Voorleesdagen af met interactief voorlezen. Een leuke samenwerking met KunstForm!

Vacature: Vrijwillige Bibliotheekondersteuner

Word jij ook zo enthousiast van de Nationale Voorleesdagen? Werk je graag met mensen, hou je van lezen en ben je op zoek naar boeiend en afwisselend vrijwilligerswerk? Dan zijn wij opzoek naar jou!

Meer info