Lezing: Wederopbouw architectuur Velsen

15 mei 2019, van 19:00 tot 20:00 | Bibliotheek IJmuiden

Kosten: € 4,50

Velsen-IJmuiden kwam zwaar beschadigd uit de tweede wereldoorlog. Maar het was niet de enige stad in Nederland. Hoe is de wederopbouw na 1945 in Nederland en in Velsen-IJmuiden opgepakt? Twee lezingen op woensdag 15 mei gaan in op het herstel van de oorlogsschade en de nieuwbouw in de periode 1945-1965 in Nederland en in Velsen-IJmuiden.

Lezingen

De lezing van Anita Blom (specialist historische stedenbouw bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) zal gaan over de wederopbouw in Nederland. Welke plannen werden na 1945 gemaakt om beschadigde steden te herstellen en wat was de opzet kregen de nieuwbouwwijken, die nodig waren om de grote woningnood op te vangen?
De lezing van Jacques Warmerdam (stedenbouwkundige gemeente Velsen) richt zich op de wederopbouw van de Velsen. Welke plannen werden voor de hele gemeente en voor de deelgebieden IJmuiden, Velsen-Noord en Santpoort gemaakt en hoe hebben die plannen doorgewerkt in de praktijk?

Expositie

De lezingen sluiten aan bij de expositie over de wederopbouwarchitectuur van Velsen-IJmuiden, die in mei en juni te zien zal zijn in de bibliotheek van IJmuiden. De tweede wereldoorlog en de wederopbouw daarna hebben een blijvend stempel gedrukt op Velsen-IJmuiden. De oorlogsschade was groot en direct na 1945 is het herstel krachtig ter hand genomen. Vanwege de grote woningnood werden IJmuiden, Velsen-Noord en Santpoort daarnaast ook fors uitgebreid. De expositie toont de diversiteit aan architectuur in de wederopbouwtijd. De tentoonstelling is samengesteld door het ABC Architectuurcentrum Haarlem. Het ABC is het centrum voor architectuur, stedenbouw en leefomgeving voor Haarlem en voor de omliggende gemeenten Heemstede, Bloemendaal, Zandvoort en Velsen.