Leestips

Onze Bibliotheekmedewerkers geven tips over de boeken, luisterboeken en e-books die zij mooi, bijzonder of opvallend vinden.

Grote kleine leugens

Liane Moriarty

Grote kleine leugens is een echte 'whodunit' ("who has done it?"). Een boek dat leest als een thriller. Een echte aanrader om te lezen vindt onze Bibliotheekadviseur Annemieke.

Lees meer

Room service

Maren Stoffels

De spanningen in dit boek lopen langzaam op en het heeft een verrassend einde. Een boek dat je niet wil weg leggen en in één avond uitleest. Deze boekentip is van onze Bibliotheekmedewerker Anne-Marie.

Lees meer

Zonder handen

Ianthe Sahadat

Dit prachtig geschreven eigentijdse boek greep mij heel erg aan. De openhartigheid in het beschrijven van gevoelens vond ik heel ontroerend. Ik hoop dat Ianthe Sahadat nog veel meer gaat schrijven! Dit boek van harte aanbevelen door Marijke onze Biblitoheekadviseur...

Bekijk dit boek

Val der Titanen

Ken Follett

De leestip van onze Larissa: De ‘centrury trilogie’ van Kenn Follet. In bijna 3000 pagina’s beschrijft Follett de periode 1908 tot 2008. Hij volgt hierbij de verhalen van vijf families, verdeeld over Amerika, Engeland, Duitsland en Rusland.

Bekijk dit boek.

Zin en onzin in de supermarkt

Loethe Olthuis

Het bevat heel veel wetenswaardigheden en eye-openers, maar heeft ook een hoog ‘gezond verstand en logisch nadenken’ gehalte. Geen taaie opsomming maar vlot geschreven en bij vlagen ludieke uitspraken van de auteur volgens onze bibliotheekadviseur Pauline.

Bekijk dit boek

De kapitein en de Glory

Dave Eggers

Dit kleine boek lees je binnen een paar uur uit. Niet alleen omdat het geen dik boek is, maar omdat het meteen boeit. Dit boek is: hilarisch, schokkend, ontluisterend, humoristisch volgens onze Bibliotheekadviseur Marijke.

Bekijk dit boek

Moederdag

Nele Neuhaus

De boeken van Nele Neuhaus zijn volgens Pauline van Tiel een echte aanrader! Echt een boek om te lezen tijdens de Spannende Boeken Weken. Het boek is: heel spannend, heeft een goed doordacht plot, meerdere verhaallijnen en veel personages.

Bekijk dit boek

De volledige leestip van Pauline van Tiel over het boek 'Moederdag'

Als lezer van de spannende boeken van Nele Neuhaus sprong dit laatste boek over het rechercheurs duo Pia Sander en Olivier Bodestein mij direct in het oog. Het is de laatste van de reeks over dit duo, de boeken zijn wel los van elkaar te lezen.

Het verhaal begint met een oude man die dood wordt aangetroffen in zijn huis. Zijn hond zit in een kennel waar ook menselijke botten zijn aangetroffen, afkomstig van verschillende vrouwen die allemaal op dezelfde manier om het leven zijn gekomen. Sander en Bodestein trekken hiermee een beerput aan ellende open, want er kunnen steeds meer vermissingen en moordzaken gelinkt worden aan de restanten in de kennel.

Moederdag is weer echt wat je gewend bent van deze schrijfster: het duurt even voordat het verhaal echt op gang komt, maar dan wil je het in één ruk uitlezen.

 

Het Bernini Mysterie

Dan Brown

Dit keer geen e-book of luisterboek als leestip van Anouk van Marsbergen. De schrijver van dit boek is vooral bekend van De Da Vinci Code. Anouk vind het een sterk, prachtig opgebouwd boek dat je meesleept vanaf de eerste letter.

Bekijk dit boek

De volledige leestip van Anouk van Marsbergen over 'Het Bernini Mysterie'.

Ook al is The Da Vinci Code Browns bekendste boek, misschien is het Bernini Mysterie nog wel beter. Het Bernini Mysterie (Angels and Demons) is een sterk, prachtig opgebouwd boek dat je meesleept vanaf de eerste letter.

De hoofdpersoon Robert Langdon is weer op zijn best, de spanning is voelbaar en de ethische vragen vliegen je rond de oren. Toch blijf je nog steeds met de keuze om zelf te beslissen waar je in gelooft. De geschiedenis van de steden is prachtig verbeeld en laat je reizen in je hoofd naar plaatsen uit vervlogen tijden en de steden en dilemma’s van nu. Een heel mooi verhaal waar ik enorm van genoten heb. Een aanrader voor de Spannende Boekenweken of lekker voor in de vakantie.

 

De Cock en de dode minaars

A.C. Baantjer

De quilty pleasure van Diana van Emde Boas zijn de luisterboeken van de Cock met ceeooceekkk ofwel Baantjer. Elk boek heeft z’n vaste ritme, vaak best voorspelbaar, maar zo (ont)spannend.

Een luisterboek

De volledige leestip van Diana van Emde Boas over haar quilty pleasures de luisterboeken van Baantjer

Vanaf dat ik klein was ben ik een lezer. Op school las ik zo'n beetje alle boeken van de schoolbibliotheek, ik ging ook iets studeren met boeken en kwam vervolgens bij een aantal uitgeverijen terecht en uiteindelijk dus zelfs bij de Bibliotheek! Dat lezen is dan ook altijd gebleven. Renate Dorrestein, Harry Mulish, Ken Follett, Chaim Potok, Murat Isik, en ga zo nog maar even door. Onlangs las ik de nieuwe Isabel Allende, Bloemblad aan zee. Prachtig. Maar volgens mij nog niet beschikbaar als e-book of luisterboek.

Sinds ik in de Bibliotheek werk, nu zo'n drie jaar, ga ik met de auto naar het werk. Een rit van ongeveer 35 minuten. En sinds die tijd heb ik de luisterboeken ontdekt. Via de bluetooth van mijn telefoon op de boxen van de auto. Heerlijk. En zo ontdekte is in de luisterbieb app een hele serie van …. de Cock met ceeooceekkk, ofwel Baantjer. Echt mijn quilty pleasure. Elk boek heeft z'n vaste ritme, vaak best voorspelbaar, maar zo (ont)spannend. De Cock is geweldig in uitdrukkingen en gezegdes, waarvan ik merk dat ik die ook wel eens inzet in een gesprek, mail of appje. Er zijn gelukkig heel veel luisterboeken van de Cock en er komen ook steeds nieuwe bij. Ik zou zeggen, probeer het eens en geniet van Amsterdamse humor, penoze, voorspelbaarheid en uiteraard het oplossen van soms de meest bizarre moorden in titels als De Cock en de onsterfelijke dood, De Cock en de dartele weduwe, De Cock en de dode diva, De Cock en de dode minnaars, De Cock en de dood op maat, De Cock en de vermoorde onschuld, De Cock en een recept voor moord, enzovoort, enzovoort, enzovoort
 

Wij zeggen hier niet halfbroer

Henk van Straten

Vandaag een e-book tip van onze Bibliotheekadviseur Nadine van Oostende. Met veel plezier las zij de biografie over Henk: over zijn kindertijd, adolescentie en volwassen worden. Henk omschrijft heel mooi hoe hij het ervaarde om als jongen op te groeien....

Bekijk dit e-book

De volledige leestip van Nadine van Oostende over het e-book 'Wij zeggen hier niet halfbroer'

Vandaag een e-book tip van onze Bibliotheekadviseur Nadine van Oostende. Met veel plezier las zij de biografie over Henk: over zijn kindertijd, adolescentie en volwassen worden. Henk omschrijft heel mooi hoe hij het ervaarde om als jongen op te groeien. Ik ben zelf een vrouw, maar ik denk dat de ontwikkelingen en strubbelingen die hij doormaakt erg herkenbaar zijn voor jongens en mannen. Met name hoe hij zich verhoudt tot andere “haantjes”-mannen. Heel ontwapenend en kwetsbaar opgeschreven. Een aanrader voor iedereen!

Samenvatting
Henk van Straten groeide op in Eindhoven met drie oudere halfbroers, zijn stiefvader en zijn moeder, om in de weekenden met diezelfde moeder naar zijn vader in Rotterdam te rijden. Zijn stiefvader was hem liever kwijt dan rijk, dacht hij. Zijn moeder, gevangen tussen twee mannen, was aldoor somber en vertrok op zijn vijftiende naar Curacao. Zijn broers waren zijn broers, maar toch ook weer niet. Wij zeggen hier niet halfbroer is een humoristisch, schrijnend, maar liefdevol verhaal over een kind dat dacht altijd vrolijk te moeten zijn en, later, over een puber die eenzaam drugs gebruikte op zijn zolderkamertje en opging in zowel de punk- als de gabbercultuur.
 

De Pasja van de Keuken

Saygin Ersin

Zin in een boek over geschiedenis en tegelijkertijd culinaire uitstapjes maken? Dan vindt Pauline van Tiel is De Pasja van de Keuken een echte aanrader.

Bekijk dit e-book

De volledige leestip van Pauline van Tiel over 'De Pasja van de Keuken'

Omdat ik graag kook en lees over koken trok deze titel mijn aandacht. Het bleek een goede keus! De gerechten, bereidingen en geuren spatten van de pagina’s.

De hoofdpersoon in het verhaal overleefde als kleine jongen een grootschalige familie uitroeiing, bleek een fijne neus te hebben voor voedsel, blonk uit in koken en zon op wraak.

De Pasja van de Keuken is een verhaal vol historie over het Ottomaanse rijk, sultans, harems, liefde, de paleiskeuken en de kookkunsten van de kok. Deze elementen zijn verweven in een verhaallijn die voortdurend heen en weer springt tussen het verleden en het heden van de kok.

 

De kleine bakkerij aan het strand

Jenny Colgan

Helaas moeten we nog even wachten tot het nieuwste boek van Jill Mansell "Heerlijk duurt het langst" uitkomt daarom brengt Annemieke van Vark graag de Engelse schrijfster Jenny Colgan onder de aandacht. Haar boeken worden sinds een paar jaar ook in het...

Bekijk dit e-book

De volledige leestip van Annemieke van Vark over 'De kleine bakkerij aan het strand'

Gelukkig is er de onlinebibliotheek waar 23 oudere titels van de popularie schrijfster Jill Mansell beschikbaar zijn! Maar stel nu dat je die allemaal, net als ik, allemaal al gelezen hebt. Bij deze wil ik graag een andere schrijfster onder de aandacht brengen: Jenny Colgan. Een Engelse schrijfster wiens boeken sinds een paar jaar ook in het Nederlands uitgebracht worden. Als tip geef ik u "De kleine bakkerij aan het strand". Deel 1 van een 3-delige serie. De hoofdpersoon is Polly die na een relatiebreuk haar leven opnieuw op de rails zet op een klein schiereiland voor de kust van Cornwall. Als huisgenootje heeft ze daar een papegaaiduiker.

Deel 2 van de serie is helaas nog niet in de onlinebibliotheek verkrijgbaar. Er is wel een andere trilogie van Jenny Colgan beschikbaar. Ook het lezen meer dan waard!
 

De Laura's

Sara Taylor

In het algemeen zoekt Pauline van Tiel een boek uit op titel, zo ook deze. De Laura’s van Sara Taylor intrigeerde me vanwege de vele associaties die ik kon maken bij de titel.

Bekijk dit e-book

De volledige leestip van Pauline van Tiel over de 'De Laura's'

In het algemeen zoekt Pauline van Tiel een boek uit op titel, zo ook deze. De Laura’s van Sara Taylor intrigeerde me vanwege de vele associaties die ik kon maken bij de titel.

Mooi verhaal over een moeder die haar puber op de achterbank van de auto parkeert en samen een roadtrip door de VS maken, om de losse eindjes uit het onrustige en veelbewogen leven van de moeder af te ronden. Een soort queeste.

Geeft daarnaast een leuk inkijkje in de onderlinge verstandhouding van moeder en kind.
Hoewel het anders doet vermoeden is het niet zwaar op de hand. Af en toe verdrietig, af en toe geestig, maar heerlijk leesbaar.

Korte samenvatting: In De Laura's maakt een moeder met haar tiener een roadtrip dwars door de VS. De verschillende plekken die ze aandoen, zijn niet willekeurig door Alex' moeder uitgekozen – ze zijn allemaal nauw verbonden met haar turbulente jeugd en met de diverse Laura's die een impact op haar leven hebben gehad.

 

De meeste mensen deugen

Rutger Bregman

Berichtgeving via nieuws en social media is veelal negatief, kritisch, etc, vindt Josée Blanken. Kleine, mooie en positieve verhalen worden minder gedeeld en dat geeft een negatief beeld van de werkelijkheid. Dit boek laat zien dat de mens in de basis...

Bekijk dit e-book

De volledige leestip van Josée Blanken over 'De meeste mensen deugen'

Dit boek laat zien dat de mens in de basis goed is. Persoonlijk ervaar ik elke dag dat mensen deugen, dat de intentie klopt. Ook deze Coronacrisis laat zien dat mensen in staat zijn om de ander te helpen. Dit boek geeft vertrouwen. We hebben elkaar nodig. Nu en na de Coronacrisis. Daarbij is het bijzonder mooi geschreven en is het luisterboek ingesproken door de schrijver zelf. Veel (luister)plezier en sterkte deze periode. Hopelijk kunnen wij binnenkort de deur weer openen, tot die tijd, zijn wij online open.

Dit boek kun je ook downloaden als luisterboek. Hoe? Download de app van de luisterbieb op uw telefoon of tablet, registreren (dat kan ook zonder lidmaatschap) en je hebt toegang tot vele gratis luisterboeken.

Tsjaikovskistraat

Pieter Waterdrinker

Bibi Laeven zou deze roman en schrijver zeker aanbevelen voor liefhebbers van de geschiedenis en literatuur. Door lezen en luisteren gaan er andere werelden en inzichten voor je open en dat is iets wat we nu zeker heel goed kunnen gebruiken, de schoonheid...

Bekijk dit e-book

De volledige leestip van onze Bibliotheekadviseur Bibi Laeven over 'Tsjaikovskistraat 40'

In de sterk autobiografische roman Tsjaikovskistraat 40 neemt de auteur je mee op een duizelingwekkende reis door de Russische geschiedenis en door zijn eigen leven.
Het vertrekpunt is zijn huis in Sint-Petersburg, waar de auteur woont met zijn vrouw en drie poezen, midden in de buurt die honderd jaar geleden het epicentrum was van de Russische revolutie van 1917.

Deze prachtige roman is een ode aan gespleten ziel van Rusland aan de hand van het avontuurlijke leven van de hoofdpersoon die zijn eigen worsteling met het leven, zijn schrijverschap en de liefde niet uit de weg gaat.

In deze zeer bijzondere en zeer verontrustende tijd word je door deze kroniek meegesleept in een literaire achtbaan. Geschiedenis en literatuur beschrijven aan de hand van een persoonlijk verhaal boeit mij zeer, zo komen mensen en historische gebeurtenissen tot leven. Ik zou deze roman en schrijver zeker aanbevelen voor liefhebbers van de geschiedenis en literatuur.

Door lezen en luisteren gaan er andere werelden en inzichten voor je open en dat is iets wat we nu zeker heel goed kunnen gebruiken, de schoonheid hiervan ervaren werkt zo helend!

 

Dit boek kun je ook downloaden als luisterboek. Hoe? Download de app van de luisterbieb op uw telefoon of tablet, registreren (dat kan ook zonder lidmaatschap) en je hebt toegang tot vele gratis luisterboeken.


 

Zeven soorten honger

Renate Dorrestein

Deze roman trok de aandacht van Marijke Veenenbos, omdat het zich afspeelt in de omgeving waar ik opgegroeid ben, en de titel maakte mij nieuwsgierig. De tegenstelling van obese welgestelde mannen op leeftijd en een anorectische puber vind ik wel hilarisch.

Bekijk dit e-book

De volledige leestip van onze Bibliotheek adviseur Marijke Veenenbos over 'Zeven soorten honger'

De schrijfster Renate Dorrestein is inmiddels al (veel te jong) overleden en het zal één van haar laatste romans geweest zijn. Van haar heb ik meer gelezen en ik vind haar een goede (tijdloze) schrijfster. Haar stijl is humoristisch en ze bedenkt ook altijd absurde plots, die in de realiteit wel mogelijk zijn.

Deze roman trok mijn aandacht omdat het zich afspeelt in de omgeving waar ik opgegroeid ben, en de titel maakte mij nieuwsgierig. De tegenstelling van obese welgestelde mannen op leeftijd en een anorectische puber vind ik wel hilarisch.

Het leest makkelijk weg, en je hebt zin om te weten hoe het afloopt. Het is een boek om even lekker in weg te duiken op de bank of in het zonnetje.

Samenvatting:
Het echtpaar Nadine en Derek Ravendorp leidt een exclusief kuuroord aan de kust bij Bloemendaal. Rijke mannen proberen hier hun overgewicht kwijt te raken, ze mogen pas vertrekken als ze op hun streefgewicht zijn. Onderpand is hun hoge jaarinkomen. Met hulp van personal trainers en een diëtiste werken de zwaarlijvige mannen aan hun leefstijlverandering. Alles loopt op rolletjes totdat Nadine te veel drinkt, een auto-ongeluk veroorzaakt en gedagvaard wordt. Kort daarna rijdt ze een zwerver aan en neemt hem mee naar het kuurhotel. Nadine verzwijgt alles voor haar man Derek, die op zijn beurt ook met een groot geheim rondloopt. Hij vertrekt naar een conferentie in IJsland en komt met slecht nieuws terug. Als het personeel begint te morren en een klant zijn anorectische dochter van vijftien meeneemt naar het voor obese mannen bedoelde instituut, lijkt de chaos compleet. Toch loopt alles anders dan gedacht….

 

Dit boek kun je ook downloaden als luisterboek. Hoe? Download de app van de luisterbieb op uw telefoon of tablet, registreren (dat kan ook zonder lidmaatschap) en je hebt toegang tot vele gratis luisterboeken.

De volledige leestip van onze Bibliotheekadviseur Judith Huitenga over 't Hooge Nest

Dit boek heeft veel indruk op mij gemaakt. Het gaat over de Joodse zussen Janny en Lien Brilleslijper en hun gezinnen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze zitten in het verzet en moeten onderduiken. Dat doen ze in ’t Hooge Nest, een villa in het Gooi. Ze zijn daar niet alleen, maar ze nemen nog veel meer andere Joodse onderduikers in huis. Ze moeten steeds op hun hoede zijn, in de omgeving wonen meerdere NSB’ers en nazikopstukken. Uiteindelijk gaat het mis en belanden ze in Auschwitz, maar ze de familie Frank ontmoeten. Het is een waargebeurd verhaal.

De schrijfster, Roxane van Iperen, woont nu zelf in ’t Hooge Nest. Zij heeft veel onderzoek gedaan naar de bijzondere vorige bewoners van het huis en hun verhaal verteld. Het is meeslepend geschreven, je krijgt echt een inkijk in de familie Brillenslijper en hun heftige leven in de oorlog. Ik had moeite om mijn boek weg te leggen, wilde het eigenlijk in één keer uitlezen. Een echte aanrader!

 

Dit boek kun je ook downloaden als luisterboek. Hoe? Download de app van de Luisterbieb op uw telefoon of tablet, registreren (dat kan ook zonder lidmaatschap) en je hebt toegang tot vele gratis luisterboeken.