Leestips

Onze Bibliotheekmedewerkers geven tips over boeken, e-books en luisterboeken die zij mooi, bijzonder of opvallend vinden.

Rutger van den Broek Het makkelijke bakboek

De naam zegt het al, een boek vol makkelijk te bereiden cakes, koekjes en taarten voor de thuisbakker. Pauline is geen bakprinses, maar dit lukte wel! Fijn boek!

Bekijk dit boek

Marco Kunst Het verlangen van de prins

Deze week een boekentip van Pauline. Dit keer een kinderboek, dat ook leuk is voor volwassenen. Het is een fantastisch verhaal over een weesjongen die op een vervloekt schip belandt. Niemand kan van boord. Personages, verhaal, schrijfwijze, alles klopt!

Bekijk dit boek

Vonne van der Meer Naar Lillehammer

Volgens Anne leest het nieuwste boek van Vonne van der Meer als een trein: spannend, actueel, goed geschreven en interessant. Echt zo’n boek waarin je even ‘’verdwijnt”, Anne las het boek in een paar dagen uit.

Bekijk dit boek

Jenny Colgan Een verre kust (serie)

Loes is dol op series om te kijken en zeker ook om te lezen! Loes heeft net de serie over het Mure-eiland in Schotland gelezen. Het eerst deel kan je alleen lezen als e-book. Het is heerlijk ontspannen leesvoer.

Bekijk dit e-book

Merijn de Boer De Saamhorigheidsgroep

Marijke vindt dit boek een feest van herkenning voor lezers die jong volwassen waren in de jaren 70/80. Over een diverse groep vrienden die wel dezelfde idealen erop na houdt en zeer intensief met elkaar omgaat. De sfeer wordt goed weergegeven!

Bekijk dit boek

Marieke ten Berge Noord

De boekentip van Pauline! Met dit boek maak je kennis met 35 diersoorten die rond de noordpoolcirkel leven: Weet jij de bijnaam van de zeearend? En wat is het verhaal achter de gepluimde oren van de lynx?

Bekijk dit boek

Sigrid Nunez Wat scheel eraan

“Wat een ontdekking en wat een goed boek! Ingetogen, scherp en vol humor”. Volgens Anne een boek dat je gelezen moet hebben.

Bekijk dit boek

Joël Dicker De waarheid over de zaak Harry Quebert

De boekentip van onze Diana. Het is een geweldig geschreven boek (en voor de luisteraars: heerlijk voorgelezen door Rik van de Westelaken)! Een boek over een moord, maar ook over vriendschap en liefde. Ik kon niet stoppen met luisteren.

Bekijk dit boek

Eva Hoeke Eerlijk zeggen

De boekentip van Pauline beschrijft ze als volgt: eerlijk, ontwapenend, vaak geestig en altijd scherp. Herkenbare situaties in toegankelijke taal. Heerlijk, gewoon lezen dus!

Bekijk dit boek

Arjen Lubach Stoorzender

Jet vindt het boek Stoorzender een heerlijk, eerlijk, grappig en ontroerend boek. Lubach deelt stukken van zijn leven beeldend en met prachtige zinnen.

Bekijk dit boek

Ernest van der Kwast Ilyas

Pauline werd aangenaam verrast door Ilyas van Ernest van der Kwast. Het boek is makkelijk leesbaar, goed geschreven en vanaf de eerste pagina boeiend.

Bekijk dit boek

Toon Tellegen Houd moed

Martine luistert tijdens het wandelen graag naar luisterboeken. En dan luistert ze vaak iets, wat ze normaal gesproken niet zou gaan lezen. Zo ook dit boek. Het boek heeft een aansprekende titel voor in deze tijd, waarbij niet alles meer vanzelfsprekend...

Bekijk dit luisterboek

Janet Lewis De vrouw van Martin Guerre

Spannend verhaal, mooi van taal en interessant van inhoud, speelt op het platteland in het Frankrijk van de 16e eeuw. Betrande de Rols wordt op haar 14e uitgehuwelijkt. Haar man verdwijnt, komt na acht jaar terug. Je blijft doorlezen tot het einde.

Bekijk dit boek

Selma Noort De zee kwam door de brievenbus

Dit boek maakte veel indruk op Pauline. Het verhaal bestaat uit gedramatiseerde feiten over de watersnoodramp verteld vanuit gezichtspunt van een 8-jarig meisje. Start bij de avond van 31/1 en beschrijft de zorgen om het konijn en de loeiende koeien in...

Bekijk dit boek

Rob van Essen Een goede zoon

Jasmin vindt dit een heel bijzonder boek. Er gebeurt veel moois en veel geks. Over Artificial Intelligence (denkbare toekomst) en menselijke gebeurtenissen, die je raken. Zeker een aanrader!

Bekijk dit e-book

Jan Paul Schutten Een B en twee F'en

Pauline vindt dit boek met verschillende gedichtjes over vriendschap. Over bij elkaar horen, verschillen in mensen, als je elkaar niet verstaat. Bijzonder is een gedicht dat je op 2 manieren kunt lezen: van boven naar onder en van onder naar boven.

Bekijk dit boek

Sunna Borghuis Dikke Vik en Vieze Lies

Dit keer een luistertip van onze Nadine: "De serie Dikke Vik en Vieze Lies zijn kinderboeken, maar ook zeker geweldig voor volwassenen, vanwege de onderliggende ‘grapjes’ die kinderen vaak ontgaan. Je kan de boeken nu luisteren via de Online Bibliotheek"....

Bekijk dit luisterboek

Yuval Noah Harari Sapiens

Een kleine geschiedenis van de mensheid

Nadine werd gelijk gegrepen door de verhalen over wat onze voorouders duizenden jaren geleden aten, zeiden, deden, dachten en wat hen dagelijks bezig hield. Nadine: “De veranderingen die we door hebben gemaakt van toen tot nu zijn ongelooflijk.”

Bekijk dit luisterboek

Wim Daniëls Quarantaine

Volgens Marijke lees je dit boek zo uit! "Dit komt door de soepele schrijfstijl en ook doordat het onderwerp razend actueel is. Daarnaast is het verhaal niet voorspelbaar, dus stoom je door het verhaal om erachter te komen, hoe dit gaat aflopen."

Bekijk dit boek

Irma Joubert Kind van de rivier

Mariëlle vond het boek vooral bijzonder doordat de hoofdpersoon door haar intelligentie en doorzettingsvermogen haar armoede ontgroeit en toch sociaal bewogen blijft. Jammer dat met name dit laatste ten koste gaat van een vriendschap.

Bekijk dit e-book

Lynne Bryant Watergeheimen

Judith heeft het boek Watergeheimen gelezen over 4 generaties vrouwen in Mississippi. “Dit boek is een echte eyeopener op het gebied van rassenongelijkheid en conservatisme in de Verenigde Staten en daarmee een erg actueel boek.”

Bekijk dit boek

Ellen Heijmerikx Blinde wereld

De tip van Petra is van de lokale schrijver Ellen Heijmerikx. “Het boek speelt zich af in IJmuiden en is gebaseerd op de eigen ervaringen van de schrijver. Het gaat over hoe het is om opgevoed te worden in streng religieuze groepering van de Noorse Broeders.”

Bekijk dit e-book

Kristin Hannah Aan het einde van de wereld

Larissa vond het heerlijk om zich te verdiepen in deze intense familiegeschiedenis die speelt in het Alaska van de jaren 70. Haar kernwoorden: Oorlogstrauma, liefde, overleven in de wildernis.

Bekijk dit boek

Francoise Hagen, Sabien van Lommel, Maaike Verdoes Lockdown met loempia's

Pauline werd door de titel van dit boek direct getriggerd om het te pakken en te lezen.“Door de vragen in het boek wordt je aangezet tot gesprekken over corona, de lockdown en de impact die het heeft op de kinderen in de samenleving.”

Bekijk dit boek

Esther Gerritsen De trooster

Anne kan dit boek van harte aanbevelen: “Het is een bijzonder boek over religie, familie, toeval en boetedoening dat ik in één ruk heb uitgelezen.”

Bekijk dit e-book

Willemijn van Dijk Het wit en het purper

Madelinde vindt dit boek een fascinerende roman over het Romeinse Rijk, waarin de slaaf Pallas zich weet op te werken tot vertrouwenspersoon van belangrijke machthebbers.

Bekijk dit e-book

Conny Braam De woede van Abraham

Deel 1 van een trilogie over de lokale geschiedenis van IJmuiden/Velsen geschreven door een uit IJmuiden afkomstige schrijfster wordt aanbevolen door Marijke.

Bekijk dit e-book

Caroline Zegerman Duinpieper

Een boek over het graven van het Noordzeekanaal. Ook erg leuk voor kinderen. Dit boek wordt aanbevolen door Marijke.

Bekijk dit boek

Damian Dibben Mijn naam is Morgen

Dierenliefhebber Mariëlle omschrijft dit boek als volgt: historische roman, fictie, Venetië, dieren. Het is een weergaloos verhaal over de onverwoestbare band tussen mens en dier.

Bekijk dit e-book

Wendy Brokers De laatste halte

Larissa vond dit YA boek, waarin een groep tieners tijdens een schoolexcursie middenin een aanslag terechtkomt, leuk om te lezen. “Een heel actueel thema verwerkt in een boek dat meteen spannend is."

Bekijk dit boek

Elizabeth Gilbert Stad van meisjes

Jet onze vrijwilligercoördinator omschrijft het boek als volgt: "Dit verhaal geeft kritische commentaren op het feminisme van de jaren 40, de oorlog, seksuele identiteit en loyaliteit."

Bekijk dit boek

Judith Koelemeijer Anna Boom

Het is een fascinerend verhaal, mooi en soms schokkend, en er gaat een enorme kracht van uit. Wat een leven, wat een vrouw! Een kleine geschiedenis, maar een heel groot verhaal. Met deze woorden vat onze medewerker Diana het boek in het kort samen.

Bekijk dit e-book

Bianca Pitzorno De stof in haar handen

Onze Bibliotheekmedewerker Judith vindt dit boek een echte aanrader en vat het boek als volgt samen:"Een sociaal cultuur doorkijkje naar het doorsnee Italiaanse stadsleven van 100 jaar geleden door de ogen van een eenvoudig naaistertje”.

Bekijk dit boek

Simone van der Vlught Schilderslief

Bibliotheekadviseur Pauline twijfelde of ze het boek zou lezen, maar is blij dat ze het wel gedaan heeft. “Het boek heeft een makkelijk en plezierige schrijfstijl en geeft een mooie inkijk in het leven van Rembrandt en Geertje, zijn minnares.”

Bekijk dit luisterboek

Arnon Grunberg Bezette gebieden

Onze bibliotheekadviseur Nadine vindt dit boek: Verbazingwekkend, fascinerend en fan- tas- tisch!!

Bekijk dit boek

Ilja Leonard Pfeijffer Grand Hotel Europa

Onze vrijwilliger Inge is erg enthousiast over dit boek: "Het is een dik boek maar echt de moeite waard. Het gaat over veel onderwerpen: het verval van Europa door het toerisme, over de liefde, over het klimaat. De schrijver geeft zijn mening zo treffend."...

Bekijk dit luisterboek

Grote kleine leugens

Liane Moriarty

Grote kleine leugens is een echte 'whodunit' ("who has done it?"). Een boek dat leest als een thriller. Een echte aanrader om te lezen vindt onze Bibliotheekadviseur Annemieke.

Bekijk dit e-book

Zonder handen

Ianthe Sahadat

Dit prachtig geschreven eigentijdse boek greep mij heel erg aan. De openhartigheid in het beschrijven van gevoelens vond ik heel ontroerend. Ik hoop dat Ianthe Sahadat nog veel meer gaat schrijven! Dit boek van harte aanbevelen door Marijke onze Biblitoheekadviseur...

Bekijk dit boek

De kapitein en de Glory

Dave Eggers

Dit kleine boek lees je binnen een paar uur uit. Niet alleen omdat het geen dik boek is, maar omdat het meteen boeit. Dit boek is: hilarisch, schokkend, ontluisterend, humoristisch volgens onze Bibliotheekadviseur Marijke.

Bekijk dit boek

Moederdag

Nele Neuhaus

De boeken van Nele Neuhaus zijn volgens Pauline een echte aanrader! Echt een boek om te lezen tijdens de Spannende Boeken Weken. Het boek is: heel spannend, heeft een goed doordacht plot, meerdere verhaallijnen en veel personages.

Bekijk dit luisterboek

De volledige leestip is van Pauline over het boek 'Moederdag'

Als lezer van de spannende boeken van Nele Neuhaus sprong dit laatste boek over het rechercheurs duo Pia Sander en Olivier Bodestein mij direct in het oog. Het is de laatste van de reeks over dit duo, de boeken zijn wel los van elkaar te lezen.

Het verhaal begint met een oude man die dood wordt aangetroffen in zijn huis. Zijn hond zit in een kennel waar ook menselijke botten zijn aangetroffen, afkomstig van verschillende vrouwen die allemaal op dezelfde manier om het leven zijn gekomen. Sander en Bodestein trekken hiermee een beerput aan ellende open, want er kunnen steeds meer vermissingen en moordzaken gelinkt worden aan de restanten in de kennel.

Moederdag is weer echt wat je gewend bent van deze schrijfster: het duurt even voordat het verhaal echt op gang komt, maar dan wil je het in één ruk uitlezen.

 

De volledige leestip van Anouk over 'Het Bernini Mysterie'.

Ook al is The Da Vinci Code Browns bekendste boek, misschien is het Bernini Mysterie nog wel beter. Het Bernini Mysterie (Angels and Demons) is een sterk, prachtig opgebouwd boek dat je meesleept vanaf de eerste letter.

De hoofdpersoon Robert Langdon is weer op zijn best, de spanning is voelbaar en de ethische vragen vliegen je rond de oren. Toch blijf je nog steeds met de keuze om zelf te beslissen waar je in gelooft. De geschiedenis van de steden is prachtig verbeeld en laat je reizen in je hoofd naar plaatsen uit vervlogen tijden en de steden en dilemma’s van nu. Een heel mooi verhaal waar ik enorm van genoten heb. Een aanrader voor de Spannende Boekenweken of lekker voor in de vakantie.

 

De volledige leestip van Diana over haar quilty pleasures de luisterboeken van Baantjer

Vanaf dat ik klein was ben ik een lezer. Op school las ik zo'n beetje alle boeken van de schoolbibliotheek, ik ging ook iets studeren met boeken en kwam vervolgens bij een aantal uitgeverijen terecht en uiteindelijk dus zelfs bij de Bibliotheek! Dat lezen is dan ook altijd gebleven. Renate Dorrestein, Harry Mulish, Ken Follett, Chaim Potok, Murat Isik, en ga zo nog maar even door. Onlangs las ik de nieuwe Isabel Allende, Bloemblad aan zee. Prachtig. Maar volgens mij nog niet beschikbaar als e-book of luisterboek.

Sinds ik in de Bibliotheek werk, nu zo'n drie jaar, ga ik met de auto naar het werk. Een rit van ongeveer 35 minuten. En sinds die tijd heb ik de luisterboeken ontdekt. Via de bluetooth van mijn telefoon op de boxen van de auto. Heerlijk. En zo ontdekte is in de luisterbieb app een hele serie van …. de Cock met ceeooceekkk, ofwel Baantjer. Echt mijn quilty pleasure. Elk boek heeft z'n vaste ritme, vaak best voorspelbaar, maar zo (ont)spannend. De Cock is geweldig in uitdrukkingen en gezegdes, waarvan ik merk dat ik die ook wel eens inzet in een gesprek, mail of appje. Er zijn gelukkig heel veel luisterboeken van de Cock en er komen ook steeds nieuwe bij. Ik zou zeggen, probeer het eens en geniet van Amsterdamse humor, penoze, voorspelbaarheid en uiteraard het oplossen van soms de meest bizarre moorden in titels als De Cock en de onsterfelijke dood, De Cock en de dartele weduwe, De Cock en de dode diva, De Cock en de dode minnaars, De Cock en de dood op maat, De Cock en de vermoorde onschuld, De Cock en een recept voor moord, enzovoort, enzovoort, enzovoort
 

Wij zeggen hier niet halfbroer

Henk van Straten

Vandaag een e-book tip van onze Bibliotheekadviseur Nadine. Met veel plezier las zij de biografie over Henk: over zijn kindertijd, adolescentie en volwassen worden. Henk omschrijft heel mooi hoe hij het ervaarde om als jongen op te groeien.

Bekijk dit e-book

De volledige leestip van Nadine over het e-book 'Wij zeggen hier niet halfbroer'

Vandaag een e-book tip van onze Bibliotheekadviseur Nadine. Met veel plezier las zij de biografie over Henk: over zijn kindertijd, adolescentie en volwassen worden. Henk omschrijft heel mooi hoe hij het ervaarde om als jongen op te groeien. Ik ben zelf een vrouw, maar ik denk dat de ontwikkelingen en strubbelingen die hij doormaakt erg herkenbaar zijn voor jongens en mannen. Met name hoe hij zich verhoudt tot andere “haantjes”-mannen. Heel ontwapenend en kwetsbaar opgeschreven. Een aanrader voor iedereen!

Samenvatting
Henk van Straten groeide op in Eindhoven met drie oudere halfbroers, zijn stiefvader en zijn moeder, om in de weekenden met diezelfde moeder naar zijn vader in Rotterdam te rijden. Zijn stiefvader was hem liever kwijt dan rijk, dacht hij. Zijn moeder, gevangen tussen twee mannen, was aldoor somber en vertrok op zijn vijftiende naar Curacao. Zijn broers waren zijn broers, maar toch ook weer niet. Wij zeggen hier niet halfbroer is een humoristisch, schrijnend, maar liefdevol verhaal over een kind dat dacht altijd vrolijk te moeten zijn en, later, over een puber die eenzaam drugs gebruikte op zijn zolderkamertje en opging in zowel de punk- als de gabbercultuur.
 

De Pasja van de Keuken

Saygin Ersin

Zin in een boek over geschiedenis en tegelijkertijd culinaire uitstapjes maken? Dan vindt Pauline is De Pasja van de Keuken een echte aanrader.

Bekijk dit e-book

De volledige leestip van Pauline over 'De Pasja van de Keuken'

Omdat ik graag kook en lees over koken trok deze titel mijn aandacht. Het bleek een goede keus! De gerechten, bereidingen en geuren spatten van de pagina’s.

De hoofdpersoon in het verhaal overleefde als kleine jongen een grootschalige familie uitroeiing, bleek een fijne neus te hebben voor voedsel, blonk uit in koken en zon op wraak.

De Pasja van de Keuken is een verhaal vol historie over het Ottomaanse rijk, sultans, harems, liefde, de paleiskeuken en de kookkunsten van de kok. Deze elementen zijn verweven in een verhaallijn die voortdurend heen en weer springt tussen het verleden en het heden van de kok.

 

De kleine bakkerij aan het strand

Jenny Colgan

Helaas moeten we nog even wachten tot het nieuwste boek van Jill Mansell "Heerlijk duurt het langst" uitkomt daarom brengt Annemieke graag de Engelse schrijfster Jenny Colgan onder de aandacht. Haar boeken worden sinds een paar jaar ook in het Nederlands...

Bekijk dit e-book

De volledige leestip van Annemieke over 'De kleine bakkerij aan het strand'

Gelukkig is er de onlinebibliotheek waar 23 oudere titels van de popularie schrijfster Jill Mansell beschikbaar zijn! Maar stel nu dat je die allemaal, net als ik, allemaal al gelezen hebt. Bij deze wil ik graag een andere schrijfster onder de aandacht brengen: Jenny Colgan. Een Engelse schrijfster wiens boeken sinds een paar jaar ook in het Nederlands uitgebracht worden. Als tip geef ik u "De kleine bakkerij aan het strand". Deel 1 van een 3-delige serie. De hoofdpersoon is Polly die na een relatiebreuk haar leven opnieuw op de rails zet op een klein schiereiland voor de kust van Cornwall. Als huisgenootje heeft ze daar een papegaaiduiker.

Deel 2 van de serie is helaas nog niet in de onlinebibliotheek verkrijgbaar. Er is wel een andere trilogie van Jenny Colgan beschikbaar. Ook het lezen meer dan waard!
 

De Laura's

Sara Taylor

In het algemeen zoekt Pauline een boek uit op titel, zo ook deze. De Laura’s van Sara Taylor intrigeerde me vanwege de vele associaties die ik kon maken bij de titel.

Bekijk dit e-book

De volledige leestip van Pauline over de 'De Laura's'

In het algemeen zoekt Pauline van Tiel een boek uit op titel, zo ook deze. De Laura’s van Sara Taylor intrigeerde me vanwege de vele associaties die ik kon maken bij de titel.

Mooi verhaal over een moeder die haar puber op de achterbank van de auto parkeert en samen een roadtrip door de VS maken, om de losse eindjes uit het onrustige en veelbewogen leven van de moeder af te ronden. Een soort queeste.

Geeft daarnaast een leuk inkijkje in de onderlinge verstandhouding van moeder en kind.
Hoewel het anders doet vermoeden is het niet zwaar op de hand. Af en toe verdrietig, af en toe geestig, maar heerlijk leesbaar.

Korte samenvatting: In De Laura's maakt een moeder met haar tiener een roadtrip dwars door de VS. De verschillende plekken die ze aandoen, zijn niet willekeurig door Alex' moeder uitgekozen – ze zijn allemaal nauw verbonden met haar turbulente jeugd en met de diverse Laura's die een impact op haar leven hebben gehad.

 

Tsjaikovskistraat

Pieter Waterdrinker

Bibi zou deze roman en schrijver zeker aanbevelen voor liefhebbers van de geschiedenis en literatuur. Door lezen en luisteren gaan er andere werelden en inzichten voor je open en dat is iets wat we nu zeker heel goed kunnen gebruiken, de schoonheid hiervan...

Bekijk dit e-book

De volledige leestip van onze Bibliotheekadviseur Bibi over 'Tsjaikovskistraat 40'

In de sterk autobiografische roman Tsjaikovskistraat 40 neemt de auteur je mee op een duizelingwekkende reis door de Russische geschiedenis en door zijn eigen leven.
Het vertrekpunt is zijn huis in Sint-Petersburg, waar de auteur woont met zijn vrouw en drie poezen, midden in de buurt die honderd jaar geleden het epicentrum was van de Russische revolutie van 1917.

Deze prachtige roman is een ode aan gespleten ziel van Rusland aan de hand van het avontuurlijke leven van de hoofdpersoon die zijn eigen worsteling met het leven, zijn schrijverschap en de liefde niet uit de weg gaat.

In deze zeer bijzondere en zeer verontrustende tijd word je door deze kroniek meegesleept in een literaire achtbaan. Geschiedenis en literatuur beschrijven aan de hand van een persoonlijk verhaal boeit mij zeer, zo komen mensen en historische gebeurtenissen tot leven. Ik zou deze roman en schrijver zeker aanbevelen voor liefhebbers van de geschiedenis en literatuur.

Door lezen en luisteren gaan er andere werelden en inzichten voor je open en dat is iets wat we nu zeker heel goed kunnen gebruiken, de schoonheid hiervan ervaren werkt zo helend!

 

Dit boek kun je ook downloaden als luisterboek. Hoe? Download de app van de luisterbieb op uw telefoon of tablet, registreren (dat kan ook zonder lidmaatschap) en je hebt toegang tot vele gratis luisterboeken.


 

Zeven soorten honger

Renate Dorrestein

Deze roman trok de aandacht van Marijke, omdat het zich afspeelt in de omgeving waar ik opgegroeid ben, en de titel maakte mij nieuwsgierig. De tegenstelling van obese welgestelde mannen op leeftijd en een anorectische puber vind ik wel hilarisch.

Bekijk dit e-book

De volledige leestip van onze Bibliotheek adviseur Marijke over 'Zeven soorten honger'

De schrijfster Renate Dorrestein is inmiddels al (veel te jong) overleden en het zal één van haar laatste romans geweest zijn. Van haar heb ik meer gelezen en ik vind haar een goede (tijdloze) schrijfster. Haar stijl is humoristisch en ze bedenkt ook altijd absurde plots, die in de realiteit wel mogelijk zijn.

Deze roman trok mijn aandacht omdat het zich afspeelt in de omgeving waar ik opgegroeid ben, en de titel maakte mij nieuwsgierig. De tegenstelling van obese welgestelde mannen op leeftijd en een anorectische puber vind ik wel hilarisch.

Het leest makkelijk weg, en je hebt zin om te weten hoe het afloopt. Het is een boek om even lekker in weg te duiken op de bank of in het zonnetje.

Samenvatting:
Het echtpaar Nadine en Derek Ravendorp leidt een exclusief kuuroord aan de kust bij Bloemendaal. Rijke mannen proberen hier hun overgewicht kwijt te raken, ze mogen pas vertrekken als ze op hun streefgewicht zijn. Onderpand is hun hoge jaarinkomen. Met hulp van personal trainers en een diëtiste werken de zwaarlijvige mannen aan hun leefstijlverandering. Alles loopt op rolletjes totdat Nadine te veel drinkt, een auto-ongeluk veroorzaakt en gedagvaard wordt. Kort daarna rijdt ze een zwerver aan en neemt hem mee naar het kuurhotel. Nadine verzwijgt alles voor haar man Derek, die op zijn beurt ook met een groot geheim rondloopt. Hij vertrekt naar een conferentie in IJsland en komt met slecht nieuws terug. Als het personeel begint te morren en een klant zijn anorectische dochter van vijftien meeneemt naar het voor obese mannen bedoelde instituut, lijkt de chaos compleet. Toch loopt alles anders dan gedacht….

 

Dit boek kun je ook downloaden als luisterboek. Hoe? Download de app van de luisterbieb op uw telefoon of tablet, registreren (dat kan ook zonder lidmaatschap) en je hebt toegang tot vele gratis luisterboeken.

't Hooge Nest

Roxane van Iperen

Judith vindt het boek meeslepend geschreven. Je krijgt echt een inkijk in de familie Brillenslijper en hun heftige leven in de oorlog. Ik had moeite om mijn boek weg te leggen, wilde het eigenlijk in één keer uitlezen. Een echte aanrader!

Bekijk dit e-book

De volledige leestip van onze Bibliotheekadviseur Judith over 't Hooge Nest

Dit boek heeft veel indruk op mij gemaakt. Het gaat over de Joodse zussen Janny en Lien Brilleslijper en hun gezinnen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze zitten in het verzet en moeten onderduiken. Dat doen ze in ’t Hooge Nest, een villa in het Gooi. Ze zijn daar niet alleen, maar ze nemen nog veel meer andere Joodse onderduikers in huis. Ze moeten steeds op hun hoede zijn, in de omgeving wonen meerdere NSB’ers en nazikopstukken. Uiteindelijk gaat het mis en belanden ze in Auschwitz, maar ze de familie Frank ontmoeten. Het is een waargebeurd verhaal.

De schrijfster, Roxane van Iperen, woont nu zelf in ’t Hooge Nest. Zij heeft veel onderzoek gedaan naar de bijzondere vorige bewoners van het huis en hun verhaal verteld. Het is meeslepend geschreven, je krijgt echt een inkijk in de familie Brillenslijper en hun heftige leven in de oorlog. Ik had moeite om mijn boek weg te leggen, wilde het eigenlijk in één keer uitlezen. Een echte aanrader!

 

Dit boek kun je ook downloaden als luisterboek. Hoe? Download de app van de Luisterbieb op uw telefoon of tablet, registreren (dat kan ook zonder lidmaatschap) en je hebt toegang tot vele gratis luisterboeken.