4 en 5 mei

Winnaar Gedichtenwedstrijd

Dit jaar heeft het Comité 4 en 5 mei Velsen samen met Bibliotheek een Gedichtenwedstrijd georganiseerd onder de leerlingen van de scholen voor het voortgezet onderwijs in Velsen rondom de thema's: Vrijheid, Herdenken, Solidariteit, Bezetting en Verzet.

Bloemlezing Velsenaren

Het Comité 4 en 5 mei Velsen wil alle Velsenaren de gelegenheid geven hun kunstzinnige visie op Bezetting, Verzet, Solidariteit, Keuzes maken, Herdenken, Bevrijding en Vrijheid in te sturen.

De bloemlezing wordt gepubliceert onze website en op de website van het Comité 4 en 5 mei Velsen.

Interview met mevrouw Weeber uit Velsen

De lokale krant de Jutter/Hofgeest schuift in het kader van de 4 mei herdenking aan tafel bij mevrouw Weeber. Zij vertelt over haar oorlogservaringen.

 

 

Videodagboek en livestreams

Het videodagboek van Anne Frank

In vijftien afleveringen deelt het Anne Frank Huis op YouTube het Anne Frank videodagboek. Luna Cruz Perez speelt Anne Frank en deelt haar leven, gedachten en gevoelens in het Achterhuis met behulp van een camera. Alle personages, locaties en gebeurtenissen in de serie zijn gebaseerd op Anne Franks dagboekbrieven.

De videoserie is Nederlands gesproken met ondertiteling in het Duits, Engels, Portugees en Spaans. Daarbij zijn er bij zeven van de vijftien afleveringen educatieve afleveringen gemaakt. De educatieve afleveringen geven inhoudelijke uitleg en verdieping op wat er in de videodagboeken te zien is.
 

Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet

Dit is een jaarlijks terugkerend programma van sprekende herdenkingen. Vertellers, bezoekers en bewoners delen verhalen in huizen waar mensen woonden en werkten tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog.

Dit jaar vindt Open Joodse Huizen online plaats. Op 3 en 4 mei 2021 worden er op 13 adressen livestreams uitgezonden. Deze zijn straks via onze website te zien.

 

 

Tweede Wereldoorlog

Luisterboeken over de Tweede Wereldoorlog

Online Bibliotheek

E-books en luisterboeken lenen over de Tweede Wereldoorlog. Ben je lid van de Bibliotheek? Dan mag je gratis e-books lenen en luisterboeken downloaden. Dat doe je op de online Bibliotheek: de online variant van je eigen vertrouwde bieb.

Meer weten