Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen van vrijwilligers

Waarom wil de Bibliotheek met vrijwilligers werken?

Bibliotheek Velsen werkt op basis van aanvulling en ondersteuning samen met vrijwilligers uit de gemeente Velsen om samen de dienstverlening voor de inwoners, klanten, bezoekers en partners op een eigentijdse manier te verzorgen. Onze vrijwilligers helpen op deze manier om de missie van de Bibliotheek te realiseren. De Bibliotheek wil met de vrijwilligers steeds meer flexibel en projectmatig werken. Daarbij geven we ruimte aan eigen initiatieven en ideeën van vrijwilligers. Een diverse groep vrijwilligers betekent voor ons een afspiegeling van inwoners van Velsen in leeftijd en opleiding.

Verdringen vrijwilligers betaalde medewerkers?

Nee, vrijwilligers worden ingezet voor extra taken en ter uitbreiding en ondersteuning van onze activiteiten. Er vindt dus geen verdringing plaats. Er worden zelfs extra uren vrijgemaakt voor vrijwilligerscoördinatie.

Ik heb geen tijd om structureel vrijwilliger zijn. Kan ik dan toch wat doen?

Dat kan, graag zelfs. Je kunt je zeker aanmelden als vrijwilliger en kunt dan afhankelijk van jouw en onze wensen gevraagd worden om bijvoorbeeld te komen helpen bij activiteiten, helpen bij een game-event of voorleesfeest, of de kerstboom opzetten, het inrichten van vitrinekasten, net waar we op dat moment behoefte aan hebben.

Betalen jullie een vrijwilligersvergoeding?

Vrijwilligers ontvangen een gratis “Eindeloos genieten” Bibliotheek abonnement en een eindejaar attentie. De Bibliotheek betaalt ook kosten omtrent scholing en de Verklaring omtrent Gedrag (VOG). Tevens organiseren wij regelmatig inspirerende en gezellige bijeenkomsten voor en door onze vrijwilligers.

Waarom heb ik een Verklaring omtrent Gedrag (VOG) nodig?

De Bibliotheek werkt met privacygevoelige gegevens en met kwetsbare groepen. Om risico’s voor de organisatie en voor de klanten uit te sluiten, wordt er voor alle vrijwilligersfuncties een Verklaring omtrent Gedrag gevraagd. Meer informatie over de VOG vind je hier.