Oekraïne

Er zijn inmiddels in Velsen en omgeving Oekraïense vluchtelingen terecht gekomen. De Bibliotheek helpt mee en ontwikkelt en ondersteunt initiatieven om te lezen in hun eigen taal, om Nederlands te leren spreken of elkaar te ontmoeten. In de Bibliotheek is er afzonderlijke mediaruimte  waar Oekraïnse vluchtelingen de taal kunnen oefenen. Ook kunnen ze gebruik maken van een computer, gratis WiFi en een printer.

Het is ook een plek waar ze (met de kinderen) tot rust kunnen komen of met elkaar kunnen spreken. Via de Bibliotheek kunnen ze aan online lees- en lesmateriaal komen in hun eigen taal. Je hoeft geen lid te zijn om hier gebruik van te maken. Oekraïnse vluchtelingen kunnen wel gratis lid worden. Ken je Oekraïnse vluchtelingen? Wijs ze op deze mogelijkheden of neem ze mee naar de Bibliotheek in IJmuiden.E-books en luisterboeken

Met de gratis app Unlimited Learning kunnen Oekraïense kinderen en volwassenen volop lezen en leren.

Boeken en docenten gevraagd

Voor het voorlezen aan Oekraïnse kinderen is de Bibliotheek Velsen op zoek naar kinderboeken en prentenboeken in de Oekraïnse taal. Versjes en liedjes zijn ook welkom.

 

De Volksuniversiteit Velsen is op zoek naar iemand die taalles Oekraíens kan geven. Ben je iemand die die lessen kan verzorgen? Of ken je iemand die dat kan? We horen graag van je. Mail naar info@volksuniversiteitvelsen.nl.


 

Jeugdbieb

Lesmateriaal, prentenboeken, e-books, luisterboeken: via Jeugdbieb vind je een schat aan informatie voor Oekraïense kinderen.

Prentenboeken in alle talen

Luister naar audio-vertalingen van de mooiste prentenboeken. Veel boeken zijn ook in het Oekraïens beschikbaar.


Luister en leer

‘Luister en leer’ is een gratis taalprogramma voor alle vluchtelingen uit Oekraïne. Maak kennis met de taal door te luisteren en na te spreken.

Kijk en vertel prentenboeken (zonder tekst)