Wat doe je als VoorleesExpress vrijwilliger?

Bibliotheek Velsen en de VoorleesExpress zetten zich in om (voor)leesplezier te vergroten bij kinderen en hun ouders in Velsen. Ben je benieuwd wat dit inhoudt en wil je meedoen als voorlezer? Lees dan verder.

Wat doet de voorlezer?

Voorlezers lezen voor aan kinderen met (risico op)een taalachterstand en gaan met de kinderen en hun ouders aan de slag met boeken, spelletjes en leuke voorleestips. 

Een voorlezer doet dit 20 keer bij hen thuis of wanneer dit niet kan, digitaal. Je doet dit één, of meerdere keren per week, op vaste momenten. De ouders hebben zich vrijwillig aangemeld en zijn gemotiveerd, maar hebben zelf moeite om hun kinderen te stimuleren in de taalontwikkeling. Je gaat het kind/de kinderen voorlezen, maar ook breder kijken op welke manier kinderen thuis meer gestimuleerd worden in taal. Daarbij ben je een coach voor de ouders, en streef je ernaar dat zij zelf blijvend hun kinderen meer stimuleren in de taalontwikkeling. Je zoekt samen naar de mogelijkheden en kansen in dit specifieke gezin.

Vooraf krijg je hiervoor speciaal een training en daarnaast is er elke maand gelegenheid om met je collega voorlezers in gesprek te gaan en tips en ervaringen uit te wisselen.

Waarom?

Het doel van de VoorleesExpress in Velsen is om leesplezier en de woordenschat bij kinderen te vergroten en ouders bewust te maken van het nut van voorlezen. Zo pakken we samen taalachterstand bij gezinnen in onze gemeente aan.

Waar?

Als voorlezer van de VoorleesExpress in Velsen kun je voorlezen bij gezinnen uit IJmuiden, Driehuis, Santpoort, Velsen-Noord, Velsen-Zuid, Velserbroek en Hofgeest.